Évi félmillió turista – Királyrét népszerűbb mint valaha

0
861
bajdazo_teknos_f-ruffJanos_cimlapBevallom, gyakran járok Királyrétre ilyen-olyan okból: vagy kibringázok, lazítok-sétálok, vagy két porontyomat viszem játszótérre. Kirándulni ritkábban járok – a Nagyhideghegy időben sok, Magas-Taxon pedig nincs még nagyon kiépítve semmi. Gondoltam, felkeresem a Királyréti Erdészet vezetőjét, Ruff Jánost, s megtudakolom, mi újság, mire számíthat a nagyközönség a (közel)jövőben.

Bevallom, gyakran járok Királyrétre ilyen-olyan okból: vagy kibringázok, lazítok-sétálok, vagy két porontyomat viszem játszótérre. Kirándulni ritkábban járok – a Nagyhideghegy időben sok, Magas-Taxon pedig nincs még nagyon kiépítve semmi. Gondoltam, felkeresem a Királyréti Erdészet vezetőjét, Ruff Jánost, s megtudakolom, mi újság, mire számíthat a nagyközönség a (közel)jövőben.

Az anyagiak

Kisebb -nagyobb változásokat mindenképpen érzékelhetünk 2010 nyár végéig – ekkor jár le ugyanis az “Erdészek a természetért” KMOP támogatásával  elnyert pályázat, melynek során 200 helyszínen növényi/állati élőhely megőrzése, tanösvény kialakítása stb. zajlik a Börzsönyben (az Ipoly Erdő Zrt. területén).  A támogatások vissza nem térítendőek, és a források 85 százalékára vonatkoznak. E pénzeknek köszönhetően számos fejlesztés mehet végbe, melyet saját forrásaiból az erdészet nem tudna végrehajtani.

bajdazo_teknos_f-ruffJanos
Mocsári teknős a királyréti Bajdázó-tóban Fotó: Ruff János


Az 1700-as évektől napjainkig, és még azon is túl
Képzeljünk el egy 5000m2-es tavat – meg-megcsillanna a gyenge tavaszi napsütésben a víztükör – ha lenne víz a felszínén? nem csak nád és iszap? Ez volt a Bajdázó-tó, mielőtt 7000m3 iszapot eltávolítottak a másfél-két méteres mélységű tóból. Ugyanis elhasználódott, szinte teljesen feltöltődött ez az eredetileg ülepítő, vízszűrő funkciókra létesített mesterséges tó, melyet az 1700-as évek végén, a vasérc kohászathoz szükséges víz miatt hívtak életre. Most érkezett el az ideje egy jó kis kotrásnak, rekultivációnak, és, mint a fotó is mutatja, bár a patak vize csak 2010 tavaszára tölti meg a tavat, újra megtelik élettel a tó. Ha nagyon csendben vagyunk, még szürke gémet, jégmadarat is megpillanthatunk. Mi több, a kis erdei kunyhót is felújítják? Kisgyermekekkel is remek célpontja egy erdei sétának, a játszótértől nincs messze, a horgásztó melletti úton néhány percnyire található. Tervben van még egy tanösvény kialakítása is, melynek során többek között geológiai és botanikai ismeretekre lehet majd szert tenni, valamint – reményeink szerint rövidesen – egy kiállítóterem is felépülne, mely az erdőgazdálkodás szerepét mutatná be.

bajdazo220_f-kovacsGabriella
A bánya Fotó: Kovács Gabriella

A Bajdázó bánya, mely vöröses elszíneződésű, vulkanikus eredetű andezit falaival szinte ünnepivé emeli a környező erdőt, szintén szerepet kap: ott 5-10 éven belül szabadtéri koncertterem létesül. Addig persze rengeteg munka előzi meg a nyitást, úgymint talajjavítás, kőzetkiigazítás, színpadépítés, valamint a kiszolgáló létesítmények hálózatának létrehozása, áram stb. bevezetése? de képzeljük csak el, amint az elvarázsolt közönség fülét nem (csak) a harkály, a szajkó avagy egy-egy csuszka hangja, hanem egy operarészlet vagy jazz együttes dobszólója üti meg! Az ötlet fantasztikus – nagyon remélem, hogy az elsők között válthatok majd jegyet e koncertterembe?  Csak bírják a parkolók is a megterhelést! Miért nincs pattogatott kukorica? Nincs felhajtás, nincs fakszni – ott az erdő, lehet menni túrázni, sétálni, csodálni. Nem kell a csinnadratta – aki éhes, ehet virslit, vagy beülhet éttermekbe (szerdától, ill. péntektől tartanak csak nyitva). El lehet menni a Spartacus-vendégházon túl, a Szentgyörgyi Albert forráshoz igazi forrásvízért? Hogy szó szerint idézzem Ruff Jánost: “Bizonyos mértékig kiszolgáljuk az igényeket, és befolyásolni is igyekszünk azokat.” Ne akarjuk az erdei kirándulást olyan tartalmakkal megtölteni, melyek nem valók oda. Hagyjuk meg olyannak az erdőt, amilyen most (esetleg még javítsunk is állapotán), és adjuk tovább a következő generációknak – ennyi lenne a feladat: nőjünk fel hozzá.

bajdazo216_f-kovacsGabriella
Fotó: Kovács Gabriella

Tanösvények a Közép-Duna völgyben.


Őszi programajánló a Dunakanyarban
Bár most csodás napsütésben írom e sorokat, lassan beköszöntenek a hűvösebb napok, amikor nehezebben mozdulunk ki. Gyümölcsillatú levegőn kerékpározni, vagy karnyújtásnyira levő hegyeinket bebarangolni családilag feltétlenül érdemes, ezen felül pedig hab a tortán? íme egy kis ízelítő a környék programjaiból:

Nagyon ajánlom mindenki figyelmébe a teljességgel civil kezdeményezésű IV. Diósjenői DióFesztivált. (2009. október 9., péntek – 2009. október 10., szombat)
A rendezvényen napközben (szombaton) elsősorban a családoknak, gyerekeknek szeretnénk programokat nyújtani. Helyi kézművesek munkáit mutatjuk be és meghívott vendégeink is vannak, akik a vidéki emberek ügyességét és kimeríthetetlen kreativitását jelenítik meg termékeikkel.

A Játék a lényeg: gyerekekkel, egymással, “erre csörög a dió” és hasonszőrű társai. A játékokon kívül lesznek fellépők, kézművesek, akiktől vásárolhatunk portékát és ki is próbálhatjuk a mesterséget, teázhatunk, gyógynövényekkel ismerkedhetünk. Lesz idén is a hagyományos DiósSüti verseny, ahol bárki nevezhet az általa sütött finomsággal. A lényeg, legyen benne dió. Az este sem hagyományos módon zárul. Nem lesz neves, ismert vagy ismeretlen együttes, aki megpróbál szórakoztatni minket, hanem mi magunk próbáljuk meg megteremteni a hangulatot, a jókedvet. Ennek kellékei lesznek a tábortűz, néhány gitár, és a jelen lévők.  Ne mástól várjuk, tegyen értünk valamit, hanem tegyünk magunkért, a szórakozásunkért. (Az alábbi két honlapról.)
Helyszín: Diósjenő, Dózsa György utca

Váci Művelődési Ház
Ízelítő a római lakomából 2009.10.08. 18:00  A Familia Gladiatoria szervezésében látványfőzés római tűzhelyen és konyhafelszereléssel. Receptek, zene, vers, fegyveres kiállítás és viseleti bemutató. Remélem a fiam is, lányom is jól érzi magát itt. Ja, és a belépés díjtalan!
Bojtorján együttes: Négyszögletű kerek erdő 2009.10.13. 10:00, 14:00
Interaktív gyermekkoncert, belépőjegy ára: 600 Ft.  A Váci Harmónia Kórus Jubileumi hangversenye 2009.10.17. 18:00 A belépés díjtalan!

Kovács Gabriella