Látogatás a Kis-Balatonnál

0
592

kisbalaton_mas061_cimlapElőző kerékpártúrám utolsó szakasza az ausztriai Duna-ártér Nemzeti Parkon át vezetett. A Park, melynek létrejöttét felgyorsította a hainburgi vízlépcső tervének elvetése, 9300 ha területen zöld hidat képez Bécs és Pozsony környéke között. A természetvédelem és az élővizek szabályozását szolgáló létesítmények találkozására idehaza is találunk példákat.

Előző kerékpártúrám utolsó szakasza az ausztriai Duna-ártér Nemzeti Parkon át vezetett. A Park, melynek létrejöttét felgyorsította a hainburgi vízlépcső tervének elvetése, 9300 ha területen zöld hidat képez Bécs és Pozsony környéke között. A természetvédelem és az élővizek szabályozását szolgáló létesítmények találkozására idehaza is találunk példákat.

kisbalaton_mas061_01
A szerző felvétele

Ilyen a Kis-Balaton Természetvédelmi Terület, ahova szeptember végén mentem el egy kétnapos kerékpártúra keretében. Fenékpusztától egy kb.30 km-es kitérő vezet a Kis-Balatonhoz, Sármelléken át Zalavárig közúton tekerve, mert a Természetvédelmi Terület, melynek teljes kiterjedése közel 12000 ha, általában csak engedéllyel (és vezetővel) látogatható. Ez alól kivételek a következők: a Zalavárhoz közeli Várszigeten kialakított kultúrtörténeti emlékhely, mellette az – 1019-ben Szt. István által alapított bencés apátság alapjain épült – végvár romjai, a récéskúti (Árpád-kori) bazilika-rom, a Várszigetet Hídvéggel összekötő kerékpárút, – mely a Kis-Balaton (jelenlegi I-es víztározó) partján halad- és a Kányavári-sziget bemutatóhely.  Hídvégnél láthatóak a Zala vizét visszaduzzasztó vízügyi létesítmények, ezek által jöhetett létre az 1400 ha-os vízfelület. Ennek nagy szerepe van a Balaton vízminőségének javulásában és mellette fennmaradhattak a természetvédelmi értékek, és a páratlanul gazdag madárvilág élőhelyei is. Javaslom mindenkinek, hogy látogasson el ide kerékpáron és vonaton (vagy akár autóval).

Horváth Tivadar