Zsolcai gyerekek a Dunakanyarban – Képgaléria

0
888

felsozsolcai-tabor3183_10-07-12_I_f-neubauer_cimlapAmikor a víz nem elválaszt, hanem összeköt

Dunakanyari civilek szervezésében öt napon át közel negyven felsőzsolcai árvízkárosult gyermek nyaralhatott a Börzsöny közepén. Greff József, a Csattogó völgy tulajdonosa ajánlotta fel a szállást és az ellátást, melyhez további helyi vállalkozók csatlakoztak Kismarosról, Királyrétről és Zebegényből.

Dunakanyari civilek szervezésében öt napon át közel negyven felsőzsolcai árvízkárosult gyermek nyaralhatott a Börzsöny közepén. Greff József, a Csattogó völgy tulajdonosa ajánlotta fel a szállást és az ellátást, melyhez további helyi vállalkozók csatlakoztak Kismarosról, Királyrétről és Zebegényből.

Hála

Kun Ágnes, aki a szervezés zsolcai részét intézte a hazaérkezést követően levelet küldött a kismarosiaknak: ?Nagyon köszönöm gyermekeink nevében is ezt az egyedülálló lehetőséget neked, és a Faluvédő Egyesület önzetlen tagjainak, hogy gyerekeink a romeltakarítás időszakában nálatok lehettek. Alig jutunk szóhoz az élménybeszámolóktól, hogy mi mindent láttak, és milyen szuper volt a patakban gyaloglás, meg milyen hatalmas volt a Duna. Még egyszer hálásan köszönjük a segítségeteket, és kívánjuk, hogy legyenek nektek is ilyen segítőkész és jólelkű ismeretlen barátaitok a bajban, mint ti lettetek nekünk. Mélységes hálával és tisztelettel felétek…”

Civil kezdeményezés

Végvári Györgyi tanító, a Kismarosi Faluvédő Egylet elnökségi tagja, mozgósította a környék gyakorlott táboroztatóit annak érdekében, hogy a néhány nap ne pusztán gyermekmegőrzés legyen, hanem értelmes elfoglaltságot is jelentsen a gyerekeknek.

A napok alatt összeállt programban több mint húsz önkéntes vállalt feladatot, közülük ketten Dózsa Imola és Parragh Anna még szintén iskolások.  A jó ügy a szomszédos településeket, Verőcét és Nagymarost is megmozdította.
Patakon innen és túl

A tervezett programot a hőséghez is igazítani kellett. Bármilyen meglepő volt, a zsolcai gyerekeket a felvázolt programok közül elsőre, a patakozás érdekelte a legjobban. Bevállalták a Török patak-medri kirándulást, a védett halfajok beazonosítását, a bogarászást, de az éjszakai bátorságpróbától sem riadtak vissza. A tábor természete az együtténeklés, az órákig tartó társas, a honvágyat enyhítő gyöngyfűzés, és a hőséget enyhítő pancsolás a tábor locsolótömlőinek környékén. Kultúrtáj várt rájuk Zebegényben, a Dunakanyar legizgalmasabb templomában, és legérdekesebb múzeumában.
Táborbarátság

Zakuczki Diána kísérő tanár elmondta, hogy számára rendkívüli élmény volt az, ahogyan a gyerekek egymásra találtak. A kisiskolások egy része ugyanis Zsolcára, egy része Miskolcra jár, lényegében a buszon találkoztak először. A néhány nap együttlét azonban összehozta őket, és mint barátok térhetnek haza.

Néder Sarolta

Kapcsolódó anyagok:
Képgaléri
a – Fotó: Mohr Béla

Képgaléria – Fotó: Neubauer Rudolf

Árvízkárosultak segítése:
Csattogó-völgyi Üdülőfalu Greff József és csapata

Kismarosi Faluvédő Egylet tagjai:
Néder Sarolta, Végvári Györgyi, Neubauer Rudolf, Parragh Gáborné, Laufer Barbara, Kovács Gabriella, Stedra Ágnes, Róka Zita, Manczur Ferenc

Kismarosiak:
Teleház Alapítvány, Liebhardt Ferencné, Mohr Béla, Hívert Gábor, Sevcsik András, Almássy Gábor

Szokolya-Királyrét:
Királyréti Kisvasút – Börzsöny 2020 Kft.

Nagymarosiak:
Juhász Orsolya, Kerekasztal Könyvesbolt ? Borbély Ferenc és barátai, Szalai Mihály

Zebegényiek:
Hajózástörténeti Múzeum ? Farkas Judit, Kórusz Józsefné, Galéria Cukrászda, Kapás László kanonok úr

Gyerekek:
Parragh Anna Kismaros, Dózsa Imola Verőce