Sütemények süteménye – a mézes krémes

0
90
mezes-kremesSok időt töltöttem karácsony táján a konyhában, mindenkinek próbáltam megsütni a kedvenc süteményét. A közös nevező a mézes krémes volt. Ennek kapcsán emlékek is fölidéződtek. Például a több, mint ötven évvel ezelőtti keresztelő, ahol a családi legendárium szerint először jelent meg a sütemény. Az igazi, a klasszikus. Nem a vásárolt lapból készített, nem a pudingkrémmel töltött, nem a csokibevonóval leöntött.

Hanem az, amelynek leírása szóról-szóra megegyezik a kismarosi sütőasszonyok elsárgult, már alig olvasható receptes füzetében.

 

 

 

mezes-kremesSok időt töltöttem karácsony táján a konyhában, mindenkinek próbáltam megsütni a kedvenc süteményét. A közös nevező a mézes krémes volt. Ennek kapcsán emlékek is fölidéződtek. Például a több, mint ötven évvel ezelőtti keresztelő, ahol a családi legendárium szerint először jelent meg a sütemény. Az igazi, a klasszikus. Nem a vásárolt lapból készített, nem a pudingkrémmel töltött, nem a csokibevonóval leöntött.

Hanem az, amelynek leírása szóról-szóra megegyezik a kismarosi sütőasszonyok elsárgult, már alig olvasható receptes füzetében.

A mézes krémes sütése titkokat rejt, elkészítése nem túl egyszerű, de a végeredmény kárpótol mindenért. Puha, illatos, elegáns, ha megsütjük, egy lépcsőfokkal följebb léphetünk a jó háziasszonyok képzeletbeli dobogóján. Miután könnyen romlik, nyáron kerüld az elkészítését, mert frissen nem fogyasztható: legalább egy napot állnia kell, hogy a lapok megpuhuljanak.

A tésztához lapokat sütünk. Hozzávalók: 2 kávéskanál méz, (nem tetézett) 2 kávéskanál kakaó, 2 db tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, fél sütőpor. Ezt a mennyiséget habüstben gőz fölött a víz forrásától számított 5 percig keverjük, ezután hozzáadunk 20 dkg simalisztet. Majd hozzágyúrunk még 25 dkg lisztet, 3 részre osztjuk, kinyújtjuk  tepsi nagyságúra.

Nos, itt kellenek a tapasztalt háziasszonyok tanácsai: a lapokat egy nagyobb gáztepsi hátán süsd, hogy le tudd csúsztatni róla. S a legfontosabb: a tésztát tartsd melegen, különben nem tudod rendesen kinyújtani! Ajánlatos villával megszurkálni, mielőtt a sütőbe teszed, hogy ne hólyagosodjon fel. Forró sütőben addig sütjük, míg megkeményszik, de ne barnuljon meg túlságosan. Ezt a műveletet néhány nappal, akár egy héttel a fogyasztás előtt is elkészítheted.

Krém: 5 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 5 csapott evőkanál liszt, vanília. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, liszttel, vaníliával, hideg tejjel kicsit felhígítjuk, majd a forró tejben lassan, folytonos keverés mellett felfőzzük. Még forrón belékeverünk 3 tojás keményre vert habját, majd kihűtjük. Közben jó habosra felverünk 20 dkg vajat kevés porcukorral, majd óvatosan vegyítjük a tojásos krémmel. Ezzel töltjük a 3 lapot, tetejét megkenjük a 7 dkg cukorból, 2 evőkanál kakaóból, 1 evőkanál tejből és 7 dkg vajból készült csokimázzal, amit azon forrón a süteményre öntünk.

Innen már csak idő kérdése, mikor érik össze. Hosszú, keskeny szeleteket vágj belőle.

Kiterjedt családunknak volt egy kedves rokona. Mindenki Anyinak hívta. Ritka jólelkű, derűs ember volt, nagyon szerettük, nemrég hagyott itt bennünket. Kiválóan sütött-főzött, süteményei legendásak voltak. Idén karácsonykor a mézes krémes kapcsán fölemlegettük őt is. Ez a recept olyan, mint az Anyié? Kérdezte valaki, akinek a gyerekkorát nemcsak a fényképek, hanem az ízek és zamatok is idézik.

Marosi Málna