Cseh Tamás 1943-2009

0
497

Cseh_Tamas_foto_wikipedia_KalesszinNagyon nehéz úgy írni róla, hogy ne sajduljon bele az ember szíve. Korosztályunk meghatározó művésze-énekese-indiánja volt, amikor elment, úgy éreztem, testvérem, barátom, kedvesem hagyott egyedül. Az Országos Széchényi Könyvtár most nekiállt ?a csetamás? négy évtizedes életművét összegyűjteni: fényképeit, dalait – közel 1200-at –  meséit, képeit archívumba helyezik, és elérhetővé válnak majd a neten.

Addig is fogadják tőlem egyik – számomra legkedvesebb – dalát, és szíves figyelmükbe ajánlom Bérczes László kötetét, mely Cseh Tamás utolsó hosszú interjúja, már a halál árnyékában. A legutolsó fejezetében így beszél:

?Akármilyen nehéz élete is volt valakinek, ha belül nem csordul túl a méreg és a gonoszság, akkor tudnia kell, az élet maga a csoda. Lüktető bizsergés, ami a bogarakban, a fákban, bennünk ott motoz, és akárhogy csúsztunk, másztunk, bukdácsoltunk, ezt kell, hogy érezzük. Káprázat.(?) Káprázat az élet, öregem. Sok rossz történik, de a világnak mindig lesz egy-két olyan szeglete, ahová el lehet menekülni??.

Cseh Tamás a Magyar kultúra napján, január 22-én lenne 68 éves.

 

Cseh Tamás – Bérczes László beszélgetőkönyve

Új Palatinus Könyvesház Kft. 2007

 

Cseh Tamás- Bereményi Géza Tangó

 

{youtubejw}DmzPqahaJ_0{/youtubejw}