Fejen állva olvasd!

0
634
Melanzs_Foto_Aradi_SzilveszterAki ismeri Örkény Istvánt ? és a groteszket, mint műfajt, annak nem kell különösképpen magyaráznom, mit rejt a cím. Aki nem ismeri, járjon utána, és olvassa el az író Egyperces novelláit.

Most azonban nem erről akarok írni. Marosi Málnánál látom, hogy hadarva próbált a híres író levelet írni kisfiának, és ettől olyan kedvem kerekedett, hogy azonnal lekaptam a könyvespolcról, és élvezettel olvastam a Meseleveleket. A Libri Könyvesbolt kínálatában megtaláltam, talán antikváriumban is rálelhetünk, ha akad olyan tökkelütött olvasó, aki megválik egy ilyen kincstől.

Szóval, Örkénynek volt két gyerecskéje: Angéla és Antal, és nekik írta a leveleket innen-onnan apjuk, vagyis Apupu. Ráadásul illusztrálta is azokat a saját kezével. Briliáns, gyereknek, felnőttnek való egypercesek ezek is, amikor íródtak, nem gondolta az író sem, hogy könyvként olvashatják majd az utódok a magánleveleit.

Gyereket elbűvölni pedig lehet vele, ha ráakadnak, azonnal csapjanak le rá. A könyv végén felnőtt mesékre is rácsodálkozhatnak, remélem, nem szoktak még le a róluk, akárhány évesek is.

 

Azért idézek egy kicsit az egyik-másik levélből, az első pont a hadarósból:

 

?Hgy va, éds ksfim. Remlm nm rsszkodsz. Vgyázz mrt btrtm a fjd. Ha megtdm, ho veszkdtél Angval, nm kapsz tbbé soh fagylot.?

 

Vagy :

 

??Ha kedved van, írjál. Címem: Apu, Olaszország /Itália/ Kék Autóban.

Ne félj, megkapom. Ott olyan jó a posta, hogy minden kék autóba beszólnak, nem Apu ül-e benne??


Fölfedeztem azt is, hogy hangoskönyv-alakban is megjelent. A leveleket felolvassa ? minő véletlen ? Mácsai Pál, aki az Örkény Színház direktora, és nagy rajongója az írónak ő maga is.

Meselevelek | Örkény István honlap

Örkény István: Mese-levelek /hangoskönyv/