Újra a második Széchenyi Tervről

0
537
uj_szechenyi_terv2Az Új Magyarország ?terv és a Második Széchenyi terv között sem a stratégiát, sem a célokat, sem pedig a pályázatokat illetően nem mutatható ki hasonlóság ?írja a mai Magyar Nemzet. A Kisduna utánanézett (előző cikk erre…), melyek a legmarkánsabb különbségek.

Annál is inkább, mert közülünk többen voltak, akik számtalanszor végig kínlódták a bürokratikus útvesztőket a civil szervezetükkel, vagy vállalkozásaikkal. Menet közben folyamatosan szembesültek azokkal a kimondott vagy kimondatlan visszásságokkal, amelyek eddig a pályázati folyamatokat kísérték.

Nézzük hát:

 

A támogatást szabályozó jogszabályok száma 22 helyett 1-re csökken, a vállalkozásfejlesztéseknél az automatikus bírálatot alkalmazó pályázatok aránya az eddigi 1,6 ról 58,8%-ra növekedik.

A kétfordulós pályázatok aránya 86 %-ról 40,6 %-ra esik vissza. A pályázatokat felügyelő minisztériumok száma 6 helyett 1 lesz.

A foglalkoztatási célt szolgáló támogatások aránya a ?társadalmi megújulás operatív programon belül? 14 % helyett 20 %, a munkahelyi képzést szolgálók aránya ugyanitt 8 %-ról 13 %-ra nő.

A megújuló energiatermelés ösztönzését célzó támogatások aránya pedig 2 %-ról 14 %-ra növekszik.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint figyelembe vették a szervezet korábbi javaslatait, egyszerűsítették a pályáztatási folyamatokat. Mostantól kisebb önrésszel is lehet pályázni, ennek előteremtésében pedig segítség lehet a Széchenyi kártya által igénybe vehető hitel is.

A fejlesztési célok is változnak, hiszen eddig úgy ?porladtak el ezermilliárdok,? hogy nem eredményezték a versenyképesség javulását. Úgy tűnik, végre a józan ész kerekedett fölül, és megszabadulunk a bonyolult, szövevényes, időnként a kiíró számára sem egyértelmű pályázati adatlapoktól, és az energia nem ezek kitöltésére, hanem az érdemi munkára koncentrálódhat.

 

Ehhez már tényleg csak értelmes, a fenntartható fejlődést, mindannyiunk épülését szolgáló ötletek és tervek szükségesek. “Ha a bankba betesszük a pénzünket, annyival kevesebb lesz nálunk. De ha a közös szellemi kincsestárba teszünk be szellemi értéket, azzal nekünk nem lesz kevesebb, de a többieknek egyszerre annyival több lesz… És ha a felfedezések, jó ötletek megindulnak, ezek egymást is segítik, és így az adott kultúra egyre több tagja egyre több segítő gondolattal, tettel tud beszállni a közös szellemi javak gyarapításába.” (Grandpierre K. Endre és Grandpierre Attila)

 

Akit a téma részletesebben érdekel, olvassa el a Magyar Nemzet 2011. január 27. számában Szabó Anna írását a napilap Gazdaság rovatában.

 

Hasznos tudnivalók:

Csináld magad! A Pályázatfigyelő internetes pályázatírás tanfolyama:

Az ötlet megfogalmazásától a pályázati űrlapok kitöltéséig az Ön aktuális (pályázati vagy projekt-) ötletére alkalmazva lépésről lépésre haladunk végig együtt a pályázat kidolgozásának folyamatán! Ajánlott haladási ütem: – 9 héten át heti egy foglalkozás szerda esténként, amelyek felvételét a tanfolyam befejeződése után további 9 hétig megtekintheti; – a foglalkozások között a beiratkozási kategóriától függő elektronikus kapcsolattartással. A tanfolyam során folyamatos tanácsadást biztosítunk.

Tudnivalók: http://tanfolyam.pafi.hu

Jelentkezés: 2011. február 2-ig. Kezdés: 2011. február 9-én. A kurzussal a most kiírt Új Széchenyi Terv pályázatokra is felkészülhet.

 

Kisduna info