Sheriff, revolver, polgárőrség

0
948
1Polgarorseg_foto_Aradi_SzilveszterNem sok falu dicsekedhet Magyarországon azzal, hogy seriff vigyázza a rendet. Kivéve persze Kismarost, minthogy nekünk valódi, hús-vér seriffünk van (Kismarosikum). Rendes polgári neve Grünwald Béla, aki egyenesen a nagy Ámerikából érkezett, Los Angeles-ből ahol seriff-helyettesként szolgált a város egyik legkeményebb negyedében ? és így ragadt rá a Sheriff név.

Odakint járőrözés közben bizony gyakran volt úgy, hogy az egyik kézben a kormány, a másikban pedig a revolver pihent, minden eshetőségre készen. Életútja valóságos regény, mi most mégsem erről kérdeztük, hanem, mint a polgárőrség vezetőjét a kismarosi közállapotokról. Egyik vasárnap délután beültünk a járőrkocsiba és körbepásztáztuk Kismarost.

 

11Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter2Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

6Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

4Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

5Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

 

Végvári Györgyi: Kérlek, beszélj nekünk néhány szót a legfontosabb tudnivalókról a kismarosi polgárőrséggel kapcsolatosan! Számokra, adatokra vagyok elsősorban kíváncsi.

 

Sheriff: Polgárőrségünk 18 fővel működik, kizárólag önkéntes alapon. 3 idősebb teljesít folyamatosan szolgálatot, a fiatalabbak, családosok heti 2 órát. Nem akarom őket szolgálatra kényszeríteni, fontos, hogy a család ne vegye zokon, hogy az apa távol van emiatt. Azért van az is, hogy a hétvégeket legfőképpen magam vállalom. Amikor pedig nagyon nagy szükség van ránk, árvíznél például, senki nem az órát nézi, mindenki ott áll a vártán. A legutóbbinál is 444 órát teljesítettünk.

 

Kismaros belterületén minimális a betörések száma, jószerivel nincs is. Külterületen már jobban kell figyelni, minden furcsa körülmény figyelmeztet bennünket valamire. Sokszor megfordulunk ezeken a részeken, többet látnak ott bennünket, mint a rendőröket. A munkánk nagyrésze inkább megelőzés, hogy a csibészeknek ne is legyen érdemes ide jönni.

8Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

7Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter
13Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter


VGy: Kivel álltok kapcsolatban, ki segíti a munkátokat?

 

Sheriff: Nekünk jól felfogott érdekünk, hogy mindenkivel jó kapcsolatot ápoljunk. Figyelek arra, hogy az emberek ismerjenek bennünket, hiszen biztonságérzetet ad nekik, hogy tudják: odafigyelünk, számon tartjuk, hogy mi történik a ránk bízott területeken. Fő támogatóink ezért elsősorban a magánszemélyek, de elmondhatom ugyanezt az egyházról és a CBA-ról is. Sokat pályázunk, ennek köszönhetően tudtunk önerőből fölszerelkezni öltözettel, számítógéppel, nyomtatóval, lámpákkal, matricákat vettünk és hidat (az a bizonyos világító felirat a kocsi tetején, sziréna helyett, a szerk.) az autónkra.

Azt hiszem, respektálnak bennünket a faluban. Szigorú vagyok abban, hogy nem ihat senki a szolgálat alatt egy csepp alkoholt sem, megkövetelem a rendet és a fegyelmet. Csak így tudunk tekintélyt szerezni magunknak. Jó a kapcsolatom a rendőrséggel is, fontos jelzésekkel segíthetjük munkájukat.

 

9Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter10Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

12Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter
VGy: Tudjuk már, hogy Kismaros biztonságos falu, ezt érezzük is. Mi bosszant mégis, mi lehetne jobb?

 

Sheriff: Nagyon haragszom a csellengő kutyákra. Balesetet okozhatnak, mind a gyerekeknek, időseknek, mind az autósoknak. Nem is értem, hogy egy gondos gazda, miért hagyja a jószágát kóborolni. Ha rajtam múlna, keményen büntetném az ilyet.  A másik dolog megoldása egyszerűbb lehetne, mint gondolnánk. Kismaros (és Börzsönyliget , a szerk.) nincs utcanév táblákkal rendesen fölszerelve. Ez megnehezíti a mentők, tűzoltók és a rendőrség munkáját. Sokszor segítettünk már a mentősöknek, nagy baj származhat ebből a látszólag kis mulasztásból.

 

14Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter15Polgarorseg_foto_Aradi_Szilveszter

 

Köszönjük az interjút, és azt, hogy magunk mögött tudhatjuk ennek a civil szervezetnek a hatékony és fontos munkáját. Mit is kívánhatnánk mást nekik is, magunknak is, mint azt, hogy legyen minél kevesebb dolguk.

 

Utóirat: nem véletlen a Sheriff szó kétféle írásmódja. Névként használva az angolt (Sheriff), a többi helyen a magyar helyesírási szabályt követtem.

Fotók: Aradi Szilveszter