Járai Zsigmond újra a ringben

0
577

jaraiZsigmond_kisduna08-11-24_0366_f-neubauerJárai Zsigmondot nevezte ki Schmitt Pál köztársasági elnök a Költségvetési Tanács tagjává, amelynek feladata az állami költségvetés elkészítésének szemmeltartása. E körben a testületnek javaslattételi és véleményezési joga van. Létrehozását 2006 óta szorgalmazzák közgazdászok, amikor is Magyarország jóval túllépte a költségvetésben meghatározott államháztartási hiány célokat.
A Költségvetési Tanácsot végül 2008 őszén a Nemzetközi Valutaalap nyomására hozta létre a parlament a költségvetési felelősségről szóló törvény elfogadásával. Járai elmondta, hogy a bruttó haza termék jarai_zsigmond_kisduna2008-12_pcarányában fokozatosan csökkenő költségvetésre van szükség, amelyben a gazdaságélénkítést szolgáló kiadásokat kell előtérbe helyezni.

Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és  egykori Nemzeti Bank elnök, a Kisdunának korábban nyilatkozott már a gazdasági válságról, ez a beszélgetés nyomtatásban jelent meg a 2008-as évfolyam decemberi számában. Az interjút az alábbi linkre kattintva lehet elolvasni.

Kisduna info