Kismarosi kisvonat relikviákat keresünk!

0
399
Kismarosi_kisvonat_foto_Aradi_SzilveszterRégi képeket, tárgyakat, élményeket keres a királyréti kisvasút, mivel hamarosan megjelenik egy vasúttörténeti kötet.

 

 

 

 

 

 

 

?Egy történelmi és helyismereti kalandra szólítjuk a kedves Olvasót, egy olyan világba szeretnénk elkalauzolni, amely a XIX. századba hív vissza minket, a nagy vasútépítések korába. Végigkísér a XX. századon, mely vegyessalátaként kínálta a finom vagy olykor savanykás láncszemeit a történelemnek. Nem puszta objektív tárlatvezetést szeretnénk tartani (talán ilyen nincs is), hanem a száraznál valamivel több, puszta tényleírásnál és néhány dátumfelsorakoztatónál jelentősen többet jelentő szubjektív, személyes élményekkel is telített írást szeretnénk a Kedves Olvasó kezébe adni.

2011-ben 128 éve zakatol a királyréti erdőkben a kisvasút, 50 évesek a jelenleg szolgálatban álló dízelmozdonyok, a debreceni gyártású személykocsik, 1981-ben, 30 évvel ezelőtt egy nagyobb méretű felújítást, újjászületést követően indult meg a jelenlegi nyomvonalon a forgalom, 1991-ben, 20 évvel ezelőtt a turista forgalom lebonyolítására specializálódott a vonal. A sok-sok évforduló szinte kötelez egy mementó elkészítésére.?


A fenti sorokkal indul egy tervezett új kötet, amelyben a szerzők nevében kér a Királyréti Erdei Vasút segítséget. Sok szeretettel várunk a kisvasúthoz és történetéhez kötődő mindenféle fényképet, tárgyat, sőt élménybeszámolókat is. A fényképeket van lehetőségünk szkennelni, de örömmel vesszük a már digitalizált anyagot is. A gyűjtést 2011. március 31-ig tartjuk, majd ezt követően elkészül egy felerészt szöveges, felerészt képes összeállítás, amely a kisvasút történetét mutatja be az 1893-as megépítésétől napjainkig, és előreláthatólag tavasz végén-nyár elején jelenik majd meg. Az anyagokért nem leszünk hálátlanok, és az alábbi elérhetőségekre várjuk:

 

E-mail: info@hajtanypalya.hu

Személyesen a kismarosi kisvasúti jegypénztárban: Kismaros, Szokolyai út 3 (nyitva szombat-vasárnap 9.00 ? 17.50).

Postai úton: Királyréti Erdei Vasút Vasútüzeme 2624 Szokolya-Paphegy.
Információk: 06 30 86 96 751

 

Előre is köszönjük!

 

Királyréti Erdei Vasút