Ki mint vet, úgy arat…

0
714
Gera12010. június 29-től július 14-ig tartózkodott a dél-afrikai Stillbay-ben az egykori kitűnő ferencvárosi futballista, Kű Lajos által összeszervezett csapat, a Hungarians. A Hessequa-kupa U14-es korosztályos tornáját meg is nyerte a Hungarians, nem utolsósorban a két Puskás akadémista, Hegedűs Róbert és Mészáros Dávid remek játékának köszönhetően.

 

 

number_9

Ez a néhány sor szerepel többek között a Puskás Akadémia honlapján, amikor rákerestem Hegedűs Róbert nevére a neten. Az alapító Orbán Viktor, – aki köztudottan nagy futballkedvelő ? így zárja köszöntő mondatait: ?létrejöhetett az akadémia, ahol a futballhoz igazított tantervvel, de emelt szintű nyelvtanulással, a sport jellemformáló erejét is használva fejlődhetnek legtehetségesebb fiataljaink. Mi itt elsősorban embereket nevelünk, akik ráadásul kitűnően futballoznak?? Ki mint vet, úgy arat, olvasható mottóként a honlapon, és erre a rövid, velős magyar közmondásra rímelnek Robi válaszai is, az alábbi rövid interjúban.

 

A kismarosi iskolának volt ő a növendéke, egészen addig, míg nem kezdte el sportpályafutását és tanulását a felcsúti Puskás Akadémián. Nagyon jól emlékszem, – hiszen nem volt ez olyan régen – hogy Robi nemcsak remek sportoló, hanem kiváló tanuló is volt, emellett kedves, jó gyerek. Lássuk be, azért a mai világban mindez igencsak  ritka jelenség.

 

Régóta próbálom őt szóra bírni, most végre sikerült:


Végvári Györgyi: Hogy kerültél a Puskás Akadémiára?

 

Hegedűs Róbert: Azzal kezdődött, hogy  Apu felhívta a korosztályos edzőt, és megbeszéltünk egy időpontot próbajátékra. Takács Mihály edzőnek és a vezetőségnek megfelelt a játékom, így bekerülhettem a csapatba.

 

 

VGy: Hogyan telik egy napod? Mennyire szoros a napirended? (Az irigyeknek figyelmébe ajánlom a kollégium házirendjét. Mindjárt rájönnek, hogy ennek a hírnévnek bizony nagy ára van!)


HR.  A napirendünk a reggel 6:30-as ébresztőtől a 22:00 órai  takarodóig percről-percre be van táblázva. Rendszeresen előfordul, hogy  2 edzést tartanak nekünk, és hétvégén a bajnoki meccseken veszünk részt. Az iskola után mindig tanulószobán készítjük el a leckét, ott tanuljuk meg, amit házi feladatnak kaptunk fel. Ezután ismét edzés következik, és a vacsora is kötött időpontban van.

 

Himnusz


VGy: Milyen időközönként jársz haza? Nem hiányzik-e nagyon az otthon?


HR. Miután minden szombaton mérkőzést játszunk, így szombat este haza tudok menni a családomhoz. Hétfő reggel iskolakezdésre kell visszaérnem. Az iskolai szünetek nagy részét is edzéssel töltöm. A szüleim gyakran kijárnak szurkolni a csapatnak.

 

 

VGy: Úgy hallottam, Dél Afrikában is jártál. Mesélj egy kicsit erről is!

 

HR.  A Dél-afrikai útra Kű Lajos úr az Aranycsapat Alapítvány megalapítója választott ki a Puskás Akadémia  vezetőségének ajánlására. Így részt vehettünk a Hungarians csapattal a Dél-afrikai Hessequa kupán, ami a világbajnoksággal egy időben zajlott. A Hungarians csapat olyan magyar válogatottat jelent, melyben rajtunk kívül a környező országok magyar fiataljai közül is válogattak a csapatba. Dél-Afrika önmagában is nagyon szép ország, de mivel a világbajnokság ideje alatt lehettem ott, így még nagyobb élmény volt. Az ott élő emberek nagyon megszerették a csapatunkat. Példát mutattunk hazafiságból, fegyelemből, ráadásul megnyertük a kupát is.


VGy: Vannak-e olyan híres sportolók, akik ellátogatnak az Akadémiára?


HR:  A magyar labdarúgóvilág nagyjai gyakran megfordulnak az Akadémián. Találkozhattam Dárdai Pállal, Huszti Szabolccsal, Gera Zoltánnal és még sok neves focistával.  Egyébként az edzői stáb tagjai között is nagynevű egykori labdarúgók dolgoznak. Ezen kívül más sportágak kiválóságaival is találkozom időnként.

 

 

VGy. Mi a következő cél?


HR: Tavaly bajnokok lettünk a csapattal, ezt jó volna az idén újra megismételni. Ezen kívül a korosztályos válogatottban is szeretnék sikereket elérni. Vagyis folytatni szeretném az eddigi eredményes munkát.

 

rkezs_Bcs


VGy: Életpályádat a sportban képzelted, vagy más is szóba jöhet?


HR: Nagy álmom, hogy hivatásos labdarúgó legyek, így azzal foglalkozhatnék, amit a legjobban szer
etek csinálni. Persze a tanulást sem hanyagolom el, mivel az legalább olyan fontos, mint a sport.

 

VGy: Mit üzensz a kicsiknek, akik szeretnek focizni?

 

HR: Azt üzenem a sportot kedvelő gyerekeknek, hogy merjenek belevágni az álmaikba. De ehhez kitartó munka és állhatatosság kell, ezek többet számítanak a tehetségénél is.
Ne felejtsék el azt sem, hogy a tanulás fontos egy sportolónak. Köszönöm a Kisdunának ezt a lehetőséget, és remélem, ez az üzenet sok gyerekhez is eljut majd.