Bemutatkozik a Börzsöny Nehézgyalogság vitéz csapata

0
731
VisegrdA Dunakanyar, mint történelmünk egyik kiemelkedő helyszíne a mai napig hatással van egy-egy a hagyományok iránt fogékony, a vitézi élet iránt érdeklődő fiatalra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Szobon tevékenykedik immáron ötödik éve a számos hazai fesztiválon fellépő Börzsöny Nehézgyalogság vitéz csapata.
Miután az alapító tagok négy évet töltöttek az Arany Sólyom Lovagrend soraiban, 2006-ban megalakították jelenlegi nehézvértes gyalogos egységüket, amely Börzsöny Nehézgyalogság néven kezdte meg önálló tevékenységét. Céljuk megismertetni s megszerettetni ifjakkal és kevésbé ifjakkal a XI-XV. század harci eszközeit, harcmodorát. Legfőképp a nehéz lovagi kardok használatát gyakorolják hétről hétre; ez egyben bemutatóik központi eleme is.

Citadella


Kovács Gabriella: A honlapotokon a Bandériumot bemutató fotók s információk szerint többféle haditornász múlttal rendelkeztek. Csapatvezetőként a Familia Gladiatoria tagja voltál. Miként tudtatok, tudtok összecsiszolódni, vagy ez nem szükséges? Mindenki a maga stílusát ?beviheti” az edzésekbe, bemutatókba?

 

Németh Balázs: A különféle haditornász- vagy fel nem tüntetett egyéb sportmúlt csak előnyként szolgál a mozgáskultúra terén, de ennek hiánya nem kizáró ok vagy hátrány. A különböző történelmi korokat igyekszünk nem összekeverni, de ?nincs új a nap alatt”, és a korábban megtanult elemek kiválóan hasznosíthatók. Az elmúlt évek során nem végeztünk különösebb toborzómunkát, mivel úgy gondoltuk, hogy akit a történelem és hozzá köthetően ez a tevékenység komolyan érdekel, és elég eltökélt, az úgyis megtalál minket, és a jelenlegi felállás ilyen emberekből tevődik össze. Ebből adódóan nem okozott különösebb gondot az összecsiszolódás. Ami az edzéseket illeti, nálunk legfőképp önképzés folyik, de természetesen igyekszünk egymásnak átadni a különböző helyekről hozott tudást is. Ahányan vagyunk, annyifélék, ezért az edzésekbe, bemutatókba akarva-akaratlan ?beviszi” mindenki a maga stílusát, s nem is célunk skatulyából előhúzott sablonembereket nevelni. Mindannyian felnőtt emberként kezdtünk bele kiforrott személyiséggel, de alkalmazkodunk egymáshoz. Persze vannak súrlódások.

K.G.: Jelenleg tizenegyen vagytok – elég ez? Nehéz-e a mai világban tagokat toborozni, fiatalok érdeklődését felkelteni?


N.B.: Tulajdonképpen elegendő ez a létszám, de Mohácsot nem nyernénk vele. Igyekszünk nem túlvállalni magunkat. Sok az érdeklődő, de alig akad igazi jelentkező. Vagy az idejük kevés vagy az elszántságuk! A mai világ bőségesen kínálja a kényelmesebb szórakozási és élmény lehetőséget, mint amilyen a nyári kánikulában, 30-40 kilónyi átforrósodott páncélban menetelni vagy küzdeni, ami azért embert próbáló elfoglaltság. De nem csupán fiatalok érdeklődését várjuk, sőt! Nem húztunk felső korhatárt, amint azt a két új tagunk belépése is bizonyítja.

 

Visegrd2

K.G.: Miképpen lehet támogatókat, szponzorokat találni?


N.B.: Ahol most tartunk azt – nyugodtan állíthatom – 90%-ban önerőből értük el. Tudjuk, hogy többre juthatnánk vele, de valahogy nem kenyerünk a ?koldulás”, a ?házalás”. Persze a felkínált lehetőségek mellett nem megyünk el csukott szemmel, és akadnak olyan önzetlen segítők, akik megtalálnak minket és elismerik azt, amit csinálunk.

 

K.G.: A váci Kard Rendje csapatával van-e kapcsolatotok, vagy az teljesen más, mert elsősorban civil vívással (főként hosszúkarddal) foglalkoznak?


N.B.: Nem volt szerencsénk találkozni, és csak hallomásból ismerjük őket.

 

Mrianosztra

 

K.G.: Terveztek-e közös bemutatókat barátaitokkal (Baranta stb.)?


N.B.: Alig van önálló bemutatónk, szinte csak közös rendezvényeken veszünk részt. Ez azért is jó, mert az adott rendezvény színesebbé, látványosabbá válik, vetélkedés helyett mélyül az együttműködés és nem utolsó sorban tanulunk egymástól, motiváljuk egymást.

 

K.G.: Mennyire vesznek benneteket komolyan, ha teljes fegyverzettel, talpig vasban megjelentek valahol? Milyenek a reakciók, ha felléptek?


N.B.: Nem tisztem saját magunkat minősíteni; erről talán a közönség tagjait kellene megkérdezni, de többnyire pozitív visszajelzéseket kapunk. Talán a legjobb mutató a rólunk vagy velünk készített fényképek mennyisége. Szeretnék annyi forintot kapni, ahány kép készült rólunk az elmúlt években!

Azonban sok minden függ az előadás jellegétől, helyszínétől, az alkalomtól és nem utolsó sorban a közönségtől. Persze mindenki elvárásának képtelenség megfelelni és mindig akad egy-egy akadékoskodó önjelölt ?tudós”, aki valahogy mindenkinél mindent jobban tud és a kákán is megtalálja a csomót.

 

Mrianosztra2

 

K.G.: Mik a távlati céljaitok egy-egy bemutatón és a rendszeres edzéseken túl? Gondolkodtatok-e például egy szobi középkori fegyverkiállítás létrehozásán, vagy hasonlón?


N.B.: Több célunk is van, de nem mennék bele részletekbe addig, amíg valamelyik komolyan nem kezd körvonalazódni. Futottunk már néhányszor vakvágányra.

 

K.G.: Felkérésre bármilyen eseményen tartotok bemutatót?


N.B.: Elsősorban a történelmi hangulatú (pl. várromokban, történelmi helyszíneken tartott vagy történelmi eseményhez köthető) fellépéseket részesítjük előnyben, de vettünk már részt falunapon, esküvőn, karneválon, díszvacsorán, megemlékezésen stb. A legfőbb elvárásunk a kölcsönös tisztelet.

K.G.: Köszönöm Németh Balázs csapatvezetőnek a bemutatás lehetőségét.

 

Következő bemutató: 2011. május 7. Nagybörzsöny, a Hűvös Pincék, Forró Kemencék c. rendezvényen.


További információk a csapat honlapján találhatók, ahol további fotók, video és számos érdekesség olvasható nagyszerű zenei aláfestéssel.

 

Fotók: Börzsönyi Nehézgyalogság