Év végéig egyesületté alakulnak a Leader csoportok

0
367

logoleader1Év végéig kell egyesületté alakulnia a Leader csoportoknak, de azt még pontosan nem tudni, hogy mekkora támogatási összeget oszthatnak szét pályázatokon – mondta Vigh László fideszes országgyűlési képviselő szerdán Pacsán.

A zalai városban a helyi akciócsoportként működő Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. taggyűlését megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tavalyi kormányváltás után elkészült az agrár- és vidékfejlesztési stratégia, amelynek fő célja a vidék gyarapítása és a munkahelyteremtés. A Leader programnak szintén ezeket a célokat kell szolgálnia, vagyis segítenie a megmaradást, azt, hogy az emberek vidéken is megtalálják a számításukat.

Az egyesületté alakítás kapcsán kifejtette: ez lehetővé teszi majd azt is, hogy a civileknek nagyobb beleszólásuk legyen a pályázati források elosztásába. Hozzátette, hogy még nem lehet pontosan tudni, mekkora összeg felett rendelkezhetnek jövőre a Leader csoportok.

Góra Balázs, a Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta: a 96 magyarországi Leader közösségből 25 működik hozzájuk hasonlóan nonprofit formában. Az átalakulásra sürgető a határidő, mert a jövőben csak az lehet helyi akciócsoport cím birtokosa, amelyik egyesületi formában működik.

Pacsai központú szervezetük eddigi tevékenységét ismertetve kifejtette: 2009 óta három pályázati körben összesen 400 millió forint összegű támogatás szétosztásáról döntöttek a körzetükhöz tartozó 31 települést érintően. Ősszel újabb tíz jogcímen írnak ki pályázatokat, amelyek együttesen 270 millió forint támogatást jelentenek a pályázóknak.

 

Forrás: 2011.06.16. 19:05 | MTI

Kisduna infó