A népszámlálás margójára

0
346

nepszamlalas-2011_20110909111902_81Tisztelt Magyarországi Német Honfitársaink!

 

2011-ben népszámlálást tartanak az Európai unió valamennyi államában, így Magyarországon is.

A hazánkban október hónapban sorra kerülő népszámlálás során ismét lehetőség nyílik arra, hogy nyilatkozzunk nemzetiségi hovatartozásunkról, anyanyelvünkről, valamint arról, milyen nyelven beszélünk családunk, barátaink körében.

 

Bár a nemzetiségi, nyelvi kötődésekre vonatkozó kérdésekre nem kötelező válaszolni, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata arra bíztat és kér mindenkit, akinek fontos a németséghez való tartozás, hogy ezt a népszámlálás során vallja meg!

A népszámlálás eredményei hosszú távra meghatározzák oktatási rendszerünk alakulását, óvodáink, iskoláink jövőjét, az általunk lakott települések fejlődését. Közvetlen hatással lesznek a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek állami támogatására, anyanyelvünk, kulturális hagyományaink megőrzése érekében végzett munkájuk elismerésére.

A magyarországi németség évszázadok óta gazdagítja közös hazánk kultúráját, szorgalmas munkával járult és járul hozzá Magyarország fejlődéséhez. Anyanyelvünk, baráti, rokoni kapcsolataink révén összekötő, közvetítő kapocs vagyunk hazánk és a németül beszélők 100 milliós sokasága között. Joggal lehetünk büszkék nyelvi és kulturális örökségünkre, intézményeinkre, egyesületeinkre és önkormányzataink identitásunk megőrzéséért végzett tevékenységére, anyaországi kapcsolatainkra.

Egyenrangú magyar állampolgárokként és európaiként vállaljuk és valljuk meg emelt fővel a népszámláláskor is, hogy magyarországi németek vagyunk!

 

 

Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

 

Heinek Ottó elnök

Forrás: www.kismarosisvabok.hu