Szülőhazánk, szülőfalunk

0
400

phoca_thumb_l_felsozsolcai_tabor10-07-13_30055_f-mohrbelaA Kismaros történetéről írott könyvekben bőven olvashatunk a falu elmagyarosodásának okairól. Különböző szemszögből, különböző dokumentumok és szempontok szerint vizsgálták a könyvek szerzői ezt a kérdést. Nem szeretném részletezni, hiszen a falu történetére kíváncsiak, és az azt ismerők tudják ezeket az okokat, melyek nem csak Kismarost érintették.

 

 

Lassan sajnálatos módon elmegy az a generáció, aki még gyermekként, fiatalként a német nyelvet hallhatta otthon, hiszen nagyszülei csak németül beszéltek. A templomban németül imádkozott és énekelt, hagyományos ételeket fogyasztott, megtartotta a németségre jellemző ünnepeket, viseletbe öltözött, és talán még németül is álmodott.

 

 

A temetőben Wiesnerek, Klábok, Mohrok, Krebszek, Hoffmannok, Liebhardtok, Meiningerek, Maurerek, Langok, Müllerek, Hallingerek, Hockok, Bonifertek, Néderek, Wiedermannok, Rixerek, Kochok, Scheilik. Walczok, Piererek, Neubauerek, Wohlok, Zachingerek, Rudolfok. Herthek, Poldaufok, Stillek, Nikischerek, Bauerek nyugszanak, porlad sírkövükön a felirat, ők a mi őseink, ük, déd és nagyszüleink, szüleink. A falut ők alapították, a földeket ők hódították el a természettől és tették termékennyé, gyökeret itt eresztettek, templomunkat ők építették, a múzeum az ő életük hagyatékából állt össze. Ránk örökítették a zene, a tánc, a család, az otthon és a haza szeretetét.

 

A még élő, idős generáció, német ősei miatt járta meg a malenkij robot poklát, hordozza a rémes emlékeket életén keresztül. A kitelepítések Kismarost elkerülték.

Minden tisztelet azoknak a településeknek, az ott élő embereknek, akik családjaik hányattatott sorsa dacára, és lehet, hogy épp ezért vállalták és őrizték, őrzik továbbra is németségüket, és annak kincseit. Megvallják, és büszkén vállalják, hogy magyarországi németek ebben a hazában.

 

Jön a népszámlálás, október 1. és 31. között kérdeznek meg bennünket. Gondoljunk mi is az őseinkre, vállaljuk őket bátran, felemelt fővel valljuk meg német származásunkat!

 

 

Isten áldása rajtuk és rajtunk!

 

 

 

 

Dunamenti Svábok Kismarosi Önkormányzata

Fotó: Mohr Béla