Egymilliárd forint tanácsadói szolgáltatás finanszírozására

0
391
szechenyiterv_440Közel 1 milliárd forint értékű, az Európai Unió által biztosított forrás áll a vállalkozások rendelkezésre, vissza nem térintendő támogatás formájában, tanácsadói szolgáltatás finanszírozására. A Budapesten és Pest megyében elérhető Vállalati Tanácsadás Programot az irányításért felelős konzorcium tagjai sajtótájékoztató keretében mutatatták be. A program segítéségével a régióban bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozások széles körű tanácsadói segítséget kérhetnek vállalkozásaik fejlesztésére.

Közös sajtótájékoztatót tartottak a budapesti és Pest megyei vállalkozások számára elérhető Vállalati Tanácsadás Programot koordináló szervezetek ? az OTP Bank, az OTP Hungaro-Projekt Kft., a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetség (KISOSZ) ? alkotta konzorcium.

A konzorcium képviseletében Horváth László, az MVA Programkoordinációs igazgatója ismertette az október 31-én, a közép-magyarországi régióban elindult KMOP-1.5.1-09-2010-0003 kódszámú Vállalati Tanácsadási Program részleteit. Ennek részeként minden Budapesten és Pest megyében bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozásnak lehetősége van arra, hogy a vállalkozásának működését elősegítő külső szakértői, illetve tanácsadói költségek (tanácsadói díjak) egy részére vissza nem térintendő támogatást vehessen fel. A programban résztvevő akkreditált tanácsadókat a MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. versenyeztette, ezzel biztosítva a tanácsadói munka magas szintű szakmai színvonalát.
A pályázók 12 különböző, a vállalkozások menedzseléséhez, fejlesztéséhez szükséges specifikus vállalatirányítási területre vonatkozóan igényelhetik a díjak részbeni visszatérítését. A szolgáltatások között szerepel a sikeres pénzügyi menedzsmenthez szükséges pénzügyi, adóügyi, számviteli és kockázatelemzési tanácsadás, vállalati stratégia készítése, jogi átvilágítás és helyzetelemzés egy esetleges belső szabályzat elkészítéséhez, valamint közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó tanácsadás. Ezek olyan részterületek, amelyeket a kkv-k szakmai kompetenciák vagy anyagi források híján ritkán fejlesztenek, pedig e folyamatok szakszerű tervezésének köszönhetően növelhető a működési hatékonyság és maximalizálható a profit.
A programon belül az alacsony tanácsadói hozzáadott értéket igénylő projektmenedzselési tanácsadási és a nagyobb finanszírozási volument igénylő stratégiai tanácsadási szolgáltatásokra is pályázhatnak a vállalkozások. Az elnyerhető támogatás minimális összege 100 ezer forint, a maximális pedig 4 millió forint lehet. A támogatás a megpályázott projekt méretétől függően 30-40-50%-os arányban fedezheti az igénybe vett tanácsadási díjat. A pályázatok elbírálása folyamatosan történik a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.
Szabó Zsolt, a konzorciumvezetői szerepet betöltő OTP Bank igazgatója elmondta: ?Az OTP Bank által vezetett konzorcium fogja irányítani a közép-magyarországi régió mellett a nyugat-, a dél- és a közép-dunántúli régióban is a Vállalati Tanácsadás Programot. Az elsőben 587 millió, a másodikban 420 millió, a harmadikban pedig 378 millió forintos keret áll majd a régióban bejegyzett vállalkozások rendelkezésére. Ezek közül a közép- és nyugat-dunántúli várhatóan még az év vége előtt kezdetét veszi, a dél-dunántúli pedig jövő év elejétől indul el?. A négy régióban az összes vállalkozás 70%-a kkv.

szechenyiterv_440VÁLLALATI TANÁCSADÁS

Közép-magyarországi Régió

Postafiók: 1876 Budapest

1051 Budapest, Nádor u. 16.

Email:informacio_kmr@tanacsadastamogatas.hu

Telefon: 06 1 298 4417

Telefax: 06 1 298 4115

www.tanacsadastamogatas.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu