Vad világ

0
377
hattykVad, mert nem szelíd. Nincs még megszelídítve (A kis herceget most nem idézném, de persze őrá is gondolok). Tör, zúz, kaszabol, habzik a szája s elveszi, ami kell. Majd lenyugszik, s épít, szépít, segít. Ad.

Fotók: Kovács Gabriella

A legszebb közös élményt adni ? annak a legnagyobb a boldogság-hatásfoka valahogy. Megmutatni a naplementét Zebegénynél nyárvégén, felhívni a figyelmet az átvonuló vadludakra, a verőcei hattyúkat megetetni, patakba kavicsot dobálni. Persze mást is adhatunk olykor.

Patakozs_24

Adni a szó legnemesebb értelmében? abból az elemi igényünkből kifolyólag, hogy ezzel örömöt okozunk másoknak, boldoggá tehetünk olyat, aki talán nem is számított rá ? nem kötelező jelleggel. Spontán, csakúgy, mert nekem is jó érzés alapon. Gondolhatunk szeretteinkre, családunkra, barátainkra, szomszédjainkra, a falunkban élőkre, munkatársainkra, a boltos nénire, a vasúti jegyeladóra, bárkire, akire jó szívvel gondolunk. Lehet egy tál sütemény, egy kisruha a babának, egy jó recept? Vagy időmet adom: elviszem a gyerekeket az oviba, veszek kenyeret, kiváltom a gyógyszert ? segítek. Hiszen a segítségadás is adás? Csak jól szét kell nézni, s le kell vetni a szemellenzőket. Ha mindenki adna ? csak egy picit ? egyszer csak körbeérne, s észrevennénk, mi is kapunk. Az lenne maga a csoda. Vagy nem.

Aki tanácstalan, s névtelenül segítene, néhány ötlet:
www.onkentes.hu

/Az önkéntesség miértjéről, hátteréről. Ugyanitt friss önkéntes lehetőségek listája./
www.nonprofit.hu

/Minden, ami önkéntes. Érdekesség: Pest megyében 971 önkéntes/civil szervezet található/

segts

Jó ötlet munkát s időt felajánlani civilszervezeteknek, de akár számunkra feleslegessé vált tárgyak eladásával, elárverezésével pénzhez is juthatunk, s azt az összeget is felajánlhatjuk egy nemes célért. Csak rajtunk múlik. Persze a legegyszerűbb helyben körülnézni, s egészen biztosan meg lehet találni azt, akinek nagy segítség lenne pár jó szó, számítógépes ismeretek, gyerekbicikli, vagy korrepetálás. Ettől függetlenül ne felejtsük el a hattyúkat, vadludakat, a patakba dobott kavicsot? 

hattyk