Felbecsülhetetlen értékek nyomában a börzsönyligeti egyesület

0
618
borzsonyliget_anno_440A Börzsönyligetiek Érdekvédelmi Egyesületének felhívása mindenkihez szól, aki régi fényképekkel, dokumentumokkal – szerződéssel, levelekkel -, vagy akár történettel rendelkezik Börzsönyliget csaknem nyolc évtizedes múltjából.

A Börzsönyligetiek Érdekvédelmi Egyesülete felhívást tett közzé, melyben régi fényképeket, dokumentumokat – szerződést, leveleket -, vagy akár történeteket várnak Börzsönyliget csaknem nyolc évtizedes múltjából.

Felhívás Börzsönyliget történetének felkutatásához

“A Börzsönyligetiek Érdekvédelmi Egyesülete honlapjának létrehozása óta (2006) tervezzük, hogy felkutatjuk és közzétesszük üdülőterületünk történetét. A munka egyszerűnek látszott, hiszen ?mindössze? egy átlag életkornyi időre kell visszatekinteni. Ahhoz, hogy hiteles képet adjunk fontosnak tarjuk, hogy ne csak az emberi emlékezet legyen forrásunk, szükségesnek tarjuk a dokumentumok felkutatását is.

Sajnos, a történelem viharai nehezítették a dokumentumok megmaradását, és a politika sem könnyíti meg a kutatók dolgát. Börzsönyliget megalakulásakor Szokolyához tartozott, majd Kismaroshoz. 1930 és napjaink közt mindkét község olyan közigazgatási határmozgásnak a színtere volt, hogy már ez is egy külön téma lehetne. Így a levéltári iratok is rendkívül szétszórtan vannak, illetve nem lelhetők fel. Ennek ellenére elég sok értékes forrásanyagra sikerült rálelni.

Szeretnénk, ha mindenki, aki rendelkezik bármilyen dokumentummal például: gr. Dr Károlyi Ferenc féle szerződéssel, 1960 előtti fényképpel, melyen akkori épület, jellegzetes táj szerepel, levelek a lakossági hozzájárulással történő fejlesztésekről [1990-ig] jelentkezne (elérhetőség: drótposta sandor.szekeres@upc.hu mobil: 06-30-370-3435). Ezeket az anyagokat lemásolva vagy fotózva gazdagíthatnánk ismereteinket. Szívesen feldolgozunk, szóbeli visszaemlékezést is a terület fejlődéséről.

Kérjük, járuljanak hozzá, hogy minél több anyag birtokában hiteles történeti leírást tudjunk készíteni kedvelt üdülőhelyünk történetének megismeréséhez.
2012.01.16.

Szekeres Sándor, a BÉE elnöke

Minden régi emlék hatalmas kincs

Az alábbi kép, mellyel Horváth Tivadar örvendeztette meg néháy éve a Kisduna szerkesztőségét, szintén egy igazi ritkaság. Közel 75 éve készült panoráma felvétel a Gálhegyi út Morgó-kanyar fölötti részéről.

borzsonyliget_anno
Közel 75 éve készült panoráma felvétel a Gálhegyi út Morgó-kanyar fölötti részéről – Forrás: Horváth Tivadar

Kisduna info