Mit nekünk Schirilla!

0
867
jakusP1140015_4-3A nagymarosi gyerekek tutajúsztatása óta szeretnénk megszólaltatni Jakus Misit ? sokak szerint Nagymaros rozmárját ? hogy beszéljen a Kisdunának nem mindennapi szokásáról. Abban semmi különös, hogy valaki nyáron mindennap úszik egyet a Dunában. Na de télen!

A nagymarosi gyerekek tutajúsztatása óta szeretnénk megszólaltatni Jakus Misit ? sokak szerint Nagymaros rozmárját ? hogy beszéljen a Kisdunának nem mindennapi szokásáról. Gondoltuk, hogy még a tavasz beállta előtt jelenjen meg a beszélgetés, mert ugyan kit érdekel az, hogy jó időben valaki mindennap úszik egyet a Dunában. Na de télen! Az átlagolvasó eddig Schirilla György hírét hallotta ennek kapcsán.

Bezzeg a nagymarosiak! Nekik saját jégtábla-úszójuk van, Jakus Misi.

PY229847
PY229870
PY229842

A család több szálon is kapcsolódik a Dunához, a felmenők között hajósok voltak. Még a szülők esküvője, sőt a legidősebb testvér születése is a nagy folyóhoz köti őket. Letelepedéshez nem is találhattak volna jobb helyet, mint a Dunakanyart, azon belül Nagymarost, ahol olyan emberek élnek, akiknek ? mint egyesek nem győzik hangoztatni ? van vér a pucájukban.

PY229836PY229883

Mikor kezdődött ez az egész?

– Napra pontosan meg tudom mondani: 2002. szeptember 29-én, éppen Mihály napján. Akkor még nem tűnt nagy kunsztnak, hiszen azért az gyakran előfordul, hogy szeptemberben még jó idő van, és fürdünk egyet. Megszületett Máté unokám, én pedig, mint rendes nagypapa, vittem őt sétálni. Igen ám, de közben majd? kiköptem a tüdőmet, annyira nehezemre esett a mozgás.

jakus_P1140007
Jakus Mihály – Jakus Misi – strandolása a jeges Dunában – Fotók: Havasi József

Mi lehetett ennek az oka?

– Nemzetközi fuvarozó voltam, rengeteget autóztam, és vezetés közben az egyik cigit szívtam a másik után. Volt úgy, hogy naponta vagy 3 dobozzal pöfékeltem el. Előfordult, hogy egy fenékkel elmentem Párizsba, lerakodtam, és már fordultam is vissza. Akkoriban nem az ellenőrzések, hanem a saját felelősségtudat és önkontroll adott csak támpontot. Szerencsére mindig észnél voltam, nem volt balesetem. Ma már nyugdíjas vagyok, embereknek segítgetek, foglalkozom az unokákkal, és edzett életet élek, vigyázok az egészségemre.

PY229865PY229873
PY229874PY229875

De hogyan függ ez össze az úszással?

– A tüdőmet akartam megerősíteni, azt akartam, hogy a 40 évi bagózás után kitisztuljon a szervezetem. Azután a szeptemberi nap után rendszeressé tettem az úszást, és mire észbe kaptam, már a jégtáblák közé is beugrottam. Furcsa dolog, de a vizet mindig melegnek érzem. Fejessel indítok, de a hirtelen beugrástól sose éreztem fájdalmat vagy zsibbadást, vagy hasonlót. Volt egy gyerekkori vízbefulladásos rémálmom, azt az érzést is le akartam győzni. Mert folyóparti gyereknek tudnia kell úszni, ismernie és tisztelnie kell a Dunát.

jakus_P1140010

Kiismerted a folyót?

– Két érdekes élményem van ezzel kapcsolatban. 18 évesen behívtak katonának, uszályon teljesítettem szolgálatot, amikor a jégtáblák között egyszer csak elszakadt a drótkötél, hátba vágott, és pufajkástól beestem a Dunába. Tudtam, hogy nagy bajban vagyok. Levetettem a vattakabátot, a cipőmet és kiúsztam a partra. A másik emlékem, hogy nagyon vonzott a dömösi örvény, amibe beugrottam, és rájöttem, hogy ha nem félsz, és ismered a folyó törvényeit, nem elnyel, hanem kivet. Nagyon megtanultam együtt élni a Dunával, bárhol, bármikor megmerülök. Nem félek tőle, mint ahogy az sem jut eszembe soha, hogy bármi bajom történhet. Megnézem a teletexet, csak azért, hogy tudjam, hány fokos vízbe ugrom. Persze 0 fokosnál még nem ugrottam hidegebbe!

jakus_P1140019

Orvos adott-e tanácsot? Ismered a hideg víz élettani hatásait?

– Egy orvos haverom mondta már évekkel ezelőtt, hogy majd megnézhetem magam és az izületeimet. Kijelenthetem, hogy egészségesebb vagyok, mint valaha, nem fáj a fejem sose, a lábam vérkeringése is rendbejött. Minden reggel hideg zuhannyal kezdek, akkor érzem, hogy f
ölébredtem, ha kijövök alóla. Nem folytattam semmiféle kutatást a témában, de elég csak egy kicsit északabbra mennünk, már látjuk, hogy ez a fajta életmód csak nálunk szokatlan, az oroszoknál, finneknél, svédeknél fel se figyelnének rám. Szerintem két dologtól függ az ilyen életforma: az adottságtól és a ráhangolódástól. Nagy szerepe van a génállománynak, nincs mese, meghatározó. Édesanyámra, Hilda nénire nagyon hasonlítottam.

jakusP1140015

Nem is múlhat el ez a beszélgetés, hogy néhány percre ne emlegessük föl. Mindig mesélte, hogy elég nagy lókötő voltál.

– Hát ezzel nincs mit dicsekedni, bár ennyi év távlatából nagyon vicces. Nem is mesélek részleteket, mert csak ötleteket adnék. Ráadásul anyukám a nagymarosi iskolában dolgozott, így mindent első kézből tudott meg. A váci középiskolában még azt is rám fogták, amit nem én követtem el, a katonaságnál még az öcsém is hallotta 10 évvel később a híremet. De valahogy mégis sikerült az életemben, hogy legyőztem, amit akartam, és mindenféle külső segítség nélkül rendbetettem az egészségemet. Talán még példát is mutatok ezzel, az unokám néha mondja, hogy olyan akar lenni, mint én.

Szóval, benőtt a fejed lágya?

– Na, az azért nem. Sose fog, de én így érzem jól magam.

Végvári Györgyi
Dunai fotók: Havasi József
Beltéri fotók a beszélgetésről: Aradi Szilveszter

Fleischmann Pál filmje a nagymarosi Dunai Rozmár, JegesMedve Jakus Misiről


Kapcsolódó anyag:

Jakus Misi és a karácsonyi tutajok együtt úsztak a decemberi Dunában