Kiút az örvényből?

0
352

krhintaHogyan szabadulhat meg a lakáscélú devizahitelétől?

A fix árfolyamos végtörlesztési lehetőséget nem minden devizahitellel rendelkező adós tudta igénybe venni. Számukra nyílik meg a lehetőség az árfolyam-rögzítésre, valószínűleg áprilistól. A Bankszövetség szerint jobban járnak az adósok ezzel a módszerrel, mint azok, akik magas kamattal forinthitelt vettek fel a fix árfolyamos kitörlesztéséhez.

Az árfolyam-rögzítés lényege, hogy a törlesztő terv szerinti deviza összeget fizeti továbbra is az adós, azonban ezt a rögzített árfolyamokon ( 180 FUF/CHF és 250 HUF/EUR) forintosítják, nem az aktuális ? kamatperiódus alatt érvényes ? árfolyamon.

Az árfolyamrögzítés előnyei:

– Ezzel akár 20-30 %-kal is csökkenhet a havi törlesztő részlet.
– Kiszámíthatóvá válik a havi fizetnivaló.
– Nem kell kamatot fizetni az itt összegyűlő tartozás után ( ezt az állam és a bankok átvállalják).
– Fel lehet készülni a türelmi idő lejárata utáni időszakra

A különbözetet egy elkülönített számlán gyűjtik és az öt éves türelmi idő lejárta után válik aktuálissá a kifizetése.
A lakáscélú devizahitellel rendelkezők részére ajánlott, hogy a törlesztő részlet csökkenésből keletkezett differenciából egy ellen-oldali megtakarítást képezzenek. Ebből az összegből a türelmi idő lejárata után az összegyűlt tartozás rendezhető. Ezt egy lakásszámla nyitásával érhetik el, amire állami támogatást kapnak ? ami garantált összegű és magasabb hozam érhető el vele, mint bármilyen más konstrukcióval – . Lejáratkor lehetőség van ( egy 4 % alatti rögzített kamatú )fix törlesztőrészletű forint kölcsön felvételére is.

Amennyiben nagyobb összegű megtakarítást tud valaki vállalni ? vagy a fennálló hitele viszonylag kisebb összegű ? akár a teljes deviza hitelét át tudja váltani erre az alacsony kamatozású forint hitelre 5 év után.

Most lehetősége van minden devizás lakáshitellel rendelkezőnek végiggondolni, hogy a hátralévő életében csak a hitelét akarja törleszteni, vagy ? élve a lehetőségekkel – lépéseket tesz annak érdekében, hogy megszabaduljon tőle.

A lehetőségről felvilágosítást ad: Nágay Márta 30-269-0946

Friss cikk az Indexen:

Megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről ? értesült az Index. Úgy tudjuk, az egyezségre a Bankszövetség az esti órákban bólintott rá, a törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja.


A legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb hitelt vettek fel devizában (svájci frankban, euróban vagy japán jenben).


A megállapodás részeként a Bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert.


Úgy tudjuk, hogy a lépcsőkről az utolsó pillanatig is zajlottak az egyeztetések. A kormány azt szerette volna, ha minél szűkebb, a bankok azt, ha tágabb határidőket szabnak.  A törvény hatályba lépése utáni első két hónapban csak a közszolgák jelentkezhetnek be, a harmadik hónaptól a jogosultak köre a jelzáloghitelesekkel bővülhet, az ötödik hónaptól egészen év végig pedig a szabad felhasználású devizahitelesek is kérhetik a hiteltörlesztést kiszámíthatóvá tevő rögzítést ? ez lehet a végső változat, de egy kormányzati forrásunk szerint három hónap alatt mindenki előtt megnyitnák a lehetőséget.


A lépcsőknek több szempontból is van jelentősége: nyilván minél előbb minél nagyobb tömegek lépnek be, annál nagyobb a banki oldalon a veszteség. De nem feltétlen ez az elsődleges szempont egy ötéves programnál, a bankok azonban a végtörlesztési rohamnál egyszerűen alig bírták az adminisztratív terheket, több pénzintézetben csak belső átcsoportosítással tudták kezelni a helyzetet, a távolabbi lépcsők ebben segítenek.


A kompromisszum

Az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke ? a fedezetként való elfogadáskor ? nem haladta meg a 30 millió forintot, erről szólt a kormány és a Bankszövetség között létrejött decemberi megállapodás, mely, akkor úgy tűnt, a bankokkal való megbékélés korszakának kezdete lehet.


A Fidesz azonban a belépési korlát megemelését javasolta februárban [1]. Eszerint mindenki kérhette volna a rögzítést, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. A Bankszövetség akkor nem kommentálta ezt a számukra kedvezőtlen módosítót, információink szerint az ügyben nem is voltak előzetes egyeztetések a kormánnyal. A javaslatot benyújtó fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke akkor közölte, hogy egyeztetéseket kezdeményez a Bankszövetséggel, mert az árfolyamgát rendszerének módosítása nem ultimátum, hanem egy javaslat, a Fidesz frakció javaslata.


Az eredeti javaslat az adósok 71-72 százalékát fedte volna le. Úgy tudjuk, a mostani kompromisszumos megoldással a kormány és frakció számításai szerint ez az arány most 80 százalék fölé emelkedik.


Február elej