Miyuji a Müpában

0
421
myjuji2Gyönyörűséges esténk volt kedden. A Művészetek Palotájában hallgattuk meg Kaneko Miyuji zongoraművészt, és a Tokyo College of Music egyetem zenekarát Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. Tele volt a Müpa, nem meglepő módon japánokkal és természetesen magyarokkal.

Szívünk csücske volt Miyuji, hiszen itt Kismaroson nőtt fel, a mi iskolánkba járt. Nagyszülei egyengették útját, s lám az elvetett mag beérett: derűs tekintetű, briliáns zongoraművészt hallhattunk. Némi elfogultságot azért engedjenek meg: nekünk sokat mondott a ráadásként elhangzott Este a székelyeknél című Bartók mű. Külön köszönjük, mint ahogy a tisztán, szépen elmondott magyar mondatokat is. Maradjon is ez mindig így!

 

Csajkovszkijt játszott a második részben a zenekar. Mi élveztük a zenét, és egészen elképedtünk a vékony termetű karmester dinamikus vezényletén. Fürdött a sikerben ő is, hiszen éveket töltött Magyarországon. Ne felejtsük el, hogy az első magyarországi karmesterversenynek ő volt a győztese, és már akkor kedvelte a közönség.

 

myjuji

Kaneko MiyujiFotó: K. Uesugi

 

De az est számomra sok tanulsággal is szolgált, a zenei élvezet mellett. A fiatal japán muzsikusok nagy alázattal hajoltak meg mesterük előtt, így köszönve meg, amit tőle tanultak. Miyuji is ugyanezzel a mozdulattal fordult a karmester és a zenészek felé, mintegy jelezve: hiába tudok sokat, szükségem van rátok. Mindezek talán megszokottak a pódiumon. De hogy a mester is meghajlással üdvözli tanítványait, nekünk szokatlan jelenség volt. Jelzi azt, hogy miközben átadja tudását a fiataloknak, ő is tudást és tapasztalatot szerez. S mi sem természetesebb, hogy hálás nekik ezért. Minthogy boldogan fordultak egymás felé a hegedűsök, a rézfúvósok, a fafúvósok és a többiek. Megköszönték ők is egymásnak az együtt muzsikálást. Mi meg csak néztünk. Hát így is lehet? De jó volna ezt megtanulni!

 

Eszembe jutott a többször ? de nem elégszer – hallott történet. A kismarosi iskolába járó Miyuji tanító nénije azóta minden diákjának elmeséli, hogy Miyuji már kisiskolásként is nagyon udvarias és készséges volt, bármit kért tőle, meghajolt, és azt mondta: Boldogan, Emi néni! Úgy tűnik, a másoknak való örömszerzés azóta sem változott. Ez sugárzott tegnap a színpadon, mi pedig hálásan tapsoltunk a fiatal zenészeknek és mesterüknek.

 

Egész Kismaros üdvözletét vittük a művésszé érett Miyujinak, gratulálunk, és örülünk, hogy hallhattuk őt! Gratulálunk az egész családnak is, különösen Bencze Lászlóné Jutka néninek, aki igen sokat tett azért, hogy unokájából nemzetközi hírű művész lehessen.

 

Beszélgetés a Magyar Televízió m1 csatornájának Ma reggel műsorában

 

 

Tokyo College of Music


2012. március 27. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem


Weber: Oberon – nyitány
Liszt: I. (Esz-dúr) zongoraverseny

Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64

Közreműködik: Kaneko Miyuji ? zongora
Vezényel: Kobayashi Ken-Ichiro


2007-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját Japán legrégibb zeneoktatási magánintézménye, a Tokyo College of Music, amely elsődleges céljául már a 20. század elején a nyugati zene megismertetését és népszerűsítését tűzte célul a felkelő nap országában. Ebben az intézményben jött létre Japán első szimfonikus zenekara is, amely 1912 és 1929 között a Csendes-óceánon közlekedő hajókon teljesítette kulturális küldetését. Ma a Tokyo College of Music 440-nél is több fakultásán mintegy 2000 növendék tanul óvodástól a főiskolai képzésig bezárólag minden szinten. A százéves évfordulóra elkészült az iskola nyolcszáz személyes, barokk stílusú orgonával megkoronázott koncertterme. Az oktatási intézmény rendelkezik hangstúdióval, a Hagyományos Japán Zene Házával, gamelán előadóműhellyel, számos gyakorlóhelyiséggel.


A Budapesten már jól ismert TCM Symphony Orchestra 1978 óta ?rendes? szimfonikus zenekarként járja a világot, megfordult Ázsiában, Európa jelentős hangversenytermeiben, de a New York-i Carnegie Hallban is. A Magyarországon igazi sztárkarmesterként tisztelt Kobayashi Ken-Ichiro ezen a hangversenyen a Bartók Béla Zongoraverseny 2008-as győztesével, a hatévesen Magyarországon letelepedett, most a tokiói zeneakadémián tanuló, magát 100 százalékig japánnak és 100 százalékig magyarnak valló Kaneko Miyujival lép dobogóra. A 22 éves, sugárzó tehetségű zongorista gyermekkorát nagyszüleinél, Kismaroson töltötte, zenei tanulmányait Budapesten, a Zeneakadémia különleges tehetségeket nevelő osztályában végezte, 2006-tól pedig a Tokyo College of Music növendéke. Fiatal kora ellenére külf
öldi turnék (többek között az Egyesült Államokban, Kínában, Ausztriában, Franciaországban) és versenygyőzelmek állnak a háta mögött. Előtte pedig egy kultikus versenymű a Művészetek Palotájában.

Forrás: www.mupa.hu