Kis Loren

0
772
spentNem a nagy díváról lesz most szó, a híres olasz sztárról, hanem egy francia egytálételről (Quiche Lorraine). Többféle változata van, ráadásul ? amióta lehet leveles-vajas tésztát kapni a boltokban, rém egyszerű az elkészítése. Most, hogy harsog minden a zöld színű ehető levelektől, a vegetáriánusokhoz hasonlóan mi is jóízűeket fogyaszthatunk a spenótos ?lorenből?. Az viszont színtiszta igazság, hogy jómagam inkább a szalonnás változatot kedvelem. Nem vagyok én Popeye!

Az alaprecept ugyanaz a szalonnásnál és a spenótosnál is.

 

Készíts elő egy leveles, vajas tésztát, és bélelj ki vele egy kivajazott jénait.

 

Szalonnás töltelék: 40 dkg apróra vágott füstölt szalonnát serpenyőben piríts zsírjára, majd tégy hozzá apróra vágott vörös-, lila-vagy újhagymát, vagy esetleg mindegyikből egy keveset. Ha megpirultak, tedd félre, hogy kihűljön.

 

Öntet: Egy keverőtálba üss fel 4 tojást, keverd össze 4 dl tejszínnel (egy részét lehet helyettesíteni tejjel, v. tejföllel is), reszelj bele sajtot, jó bőven, de folyós maradjon az állaga (egyszerű trappista, parmezán, ömlesztett is jó, bármi, amit szerettek), sózd, borsozd.

 

Spenótos: 30 dkg friss spenótot forrázz le, egy pici szódabikarbónát is tehetsz a vízbe, hogy szép zöld maradjon. Persze ezt is sózzuk, borsozzuk.

 

Öntet: a keverőtálba tegyél 2 tojást, reszelj bele fokhagymát, 3dl tejfölt, reszelt sajtot, sót, borsot. Lehet lazítani tejjel, lényeg itt is, hogy folyós maradjon.

 

A tésztára tedd rá a szalonnás-hagymás keveréket, és a hozzávaló öntettel öntsd nyakon. A spenótosnál a lecsöpögtetett zöldséget egyenletesen oszlasd el, és ezt is öntsd le a hozzávaló öntettel. A tetejére nyugodtan szórhatsz még reszelt sajtot.

 

Előmelegített! sütőben addig süsd, amíg szép színt nem kap a teteje. Ha kész, kicsit hagyd állni, és így tálald. Hidegen, melegen fogyasztható, mi másnap felmelegítettük a sütőben és megkockáztatom, hogy még finomabb volt, mint frissen! Nyilván összeérnek az ízek.

 

Marosi Málna