Ritka családi fotók Börzsönyliget és Kismaros múltjából

0
871

img_002A közelmúltban már írtam Börzsönyliget történek kezdeteiről, s benne családom ottani jelenlétéről. Azóta sikerült még néhány régi negatívot, megosztható képekké tennem, egy titokzatos és varázslatos technika segítségével.

Képek a fiók mélyén (meglapuló dobozból), avagy családom börzsönyligeti életének kezdete, képekben. A közelmúltban már írtam Börzsönyliget történek kezdeteiről, s benne családom ottani jelenlétéről. Azóta sikerült még néhány régi negatívot, megosztható képekké tennem, egy titokzatos és varázslatos technika segítségével (digitalizálásnak hívják – hm!…).

img_001
1. kép Árvíz a Dunán, 1936-ban Szalkszentmártonnál

1. kép Árvíz a Dunán, 1936-ban Szalkszentmártonnál
Így kezdődött minden: miután családunk Duna-parton bérelt nyaralója, ahol a népes gyereksereg a boldog vakációkat töltötte, ismét víz alá került, a család feje – anyai nagyapám – úgy döntött, a hegyvidéken fog nyaralót építeni.

img_006
2. kép A család, a rokonok és a szomszédok

2. kép A család, a rokonok és a szomszédok
Miután nagyapám megvette Börzsönyligeten, a Gálhegyi úton lévő két parcellát, megkezdődhetett az építkezés. A család, a rokonok és a telekszomszédok együtt dolgoztak és szórakoztak a telken. Baloldalon az apai-, mellette a táblával az anyai nagyapám látható.

img_009
3. kép Horgászás a Morgó-patakon


3. kép Horgászás a Morgó-patakon
Talán a vízpart, a vizi élet hiányzott kicsit.

img_008
4. kép Házavató ünnepség

4. kép Házavató ünnepség
Végre elkészült a ház, az avatásra eljöttek a Wekerle-telepi református gyülekezet tagjai is.

img_002
5 .kép Körtánc

5 .kép Körtánc
A wekerlei cserkészek is együtt örültek a családdal és még sok szép nyarat töltöttek el együtt is Börzsönyligeten.

Ezek a képek 1938-39-ben készülhettek, amint az kiolvasható a Börzsönyligetiek Érdekvédelmi Egyesülete készülő monográfiájának hozzám eljutott dokumentumaiból.