Szőlőtő és papnevelde

0
528

kert8Mi jut eszedbe a városról? Persze, hogy házak sokasága. Mi jut eszedbe a fákról? Ugye, hogy az erdő!

Ezzel a frappáns érvvel ütötte ki Széchenyi István azon javaslatát a magyar országgyűlés, hogy ültessenek fákat a poros, sáros városba, a – ma már ki emlékszik rá nevű – képviselő. Szerencsére nem lett igaza, és a mai napig rábukkanhatunk még a legzajosabb belváros kellős közepében is árnyat adó, százéves fákra, ápolt kertekre és érthetetlenül elhanyagolt dzsumbujra. Ami pedig a régi Pest hangulatát idéző belvárosi épületeket illeti, tényleg tátva marad az ember szája.

Csudaszépek.

A barokktól a rokokóig, a Bauhaus gyönyörűséges lakóházától a kolostorépületen át a nagyúri pompáig mindent megmutatott nekünk fiatal művészettörténész kalauzunk.

Megtudtuk, hogy Pesten egyetlen szilfa maradt meg a régi időkből, hogy sajnos éppen tavaly kipusztult az öreg belvárosi csemegeszőlő-tőke, és hogy a Károlyi kertben álló hatalmas eperfa alatt még a grófi család sétálgatott. Meg azt is, hogy a sem a pletyka, sem a leskelődés nem mai találmány, és éppenséggel régen is volt, hogy az egyéni érdek időnként ütközött a közérdekkel.

kert2

Remek 2 és félórás sétát töltöttünk el az Imagine Budapest Csapatának szervezésében. A fiatalokból álló vállalkozás azon a nagyszerű felismerésen alapul, hogy a mai kor embere is szeret kíváncsiskodni, és jó néhányan szánunk időt arra, hogy megtudjuk, vajon miről mesélnek a titkos apró kertek, és az ódon kapuk mögötti látnivalók.

Köszönjük Káldi Katának az élményt! Várjuk a következő kalandot.

kert3

Akit érdekelnek a hasonló ihletésű budapesti séták, itt jelentkezhetnek: http://imaginebp.hu/, a honlapon találhatsz bővebb információt és részletes programot. Bónuszként mi még elsétáltunk a volt Divatcsarnok helyén felújított Párizsi Nagyáruházba. Abban pedig, hogy a gyönyörű szecessziós és neoreneszánsz épületet bizony nem Divatcsarnoknak hívták eredetileg, benne van a huszadik század magyar történelme?

vgy
Fotók: imaginebp.hu