Adventi műsor a kismarosi templomban

0
346

P1010176Mi az Advent? Várakozás, készülés. Felkészülés arra, hogy megtisztult szívvel, lélekkel fogadhassuk Jézus születését, hogy legalább valamennyire elfogadhatók lehessünk Istenünk számára.

?Mi az Advent? Várakozás, készülés. Felkészülés arra, hogy megtisztult szívvel, lélekkel fogadhassuk Jézus születését, hogy legalább valamennyire elfogadhatók lehessünk Istenünk számára. Ezért fontos, hogy az adventi időben, fokozottan figyeljünk egymásra. Tudjunk ellent állni a nagy vásárlási őrületnek, és ne a külsőségek, ne az ajándékhalmok legyenek számunkra fontosak. A dolgok lényegét röviden, de mindannyiunk számára világosan a költők tudják megfogalmazni, ezért egy költő néhány sorát vettem kölcsön:
Minden advent kegyelem:
Vétkem jóvátehetem?
Minden advent alkalom:
Győzhetsz saját magadon!? – írta néhány évvel ezelőtt Major Sándor atya a Kisduna hasábjain.

P1010176
Adventi műsor a kismarosi templomban – Fotó: Kunos Viktória/Manczur Ferenc

Kismaroson csendes, békés hangversennyel kezdődött a várakozás. A Nachtigall kórus szokásos, – régi időket idéző ? koncertjére gyűltünk össze Advent első vasárnapján, ahol vendégeink is voltak. A szendehelyi nemzetiségi asszonykórus tagjai elénekelték saját karácsonyi dalaikat. Felléptek a német nemzetiségi nyelvet tanuló kisdiákok Buzási Ivett vezetésével, – ők a tanult nyelven adták elő gyermekkorunk szép dalát, a Kommt, ihr Christen all zusamm éneket ( Jöjjetek mind ide jó emberek?).

Manczur Matyi meglepően bátran és határozottan állt ki a hallgatóság elé. A kis Szűz Máriát és Szent Józsefet pedig majd? megettük! A most alakult templomi gyermekkar Dankó Borbála vezetésével magyar nyelvű zsoltárok éneklésével szerzett nekünk örömet. Aranyosak voltak, kedvesek, és lelkesek.

A Nachtigall kórust nem tudom nézni meghatódottság nélkül. Gyerekkoromra emlékszem, amikor őket hallom, a kihagyhatatlan éjféli misékre, a teli templomra, a hó ropogására a talpunk alatt és mind a többire, ami a hozzám hasonló kort megélt embernek eszébe juthat. Nosztalgiázás helyett azonban örülök annak, – remélem, nem egyedül ? hogy a hagyományok nem vesztek el. A meglepően nagyszámú közönséget közösséggé formálhatják az ilyen programok.

A hangverseny után meggyújtottuk az első gyertyát Kismaros adventi koszorúján, majd közös énekléssel zártuk az estét. Itt Csatai Robika tűnt ki nekünk a csapatból, minden szavát érteni lehetett.

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Nachtigall kórusnak, és minden szereplőnek a meghitt decemberi délutánt. Többet ért bármilyen csillogó-villogó adventi programnál, talán azért is, mert rólunk szólt.

vgy