Stollen

0
459

s001Sokáig kacérkodtam vele, de csak nemrégen kezdtem el sütni ezt a német karácsonyi süteményt. Bajor karácsonyi kalácsnak, vagy drezdai kalácsnak is mondják.

Sokáig kacérkodtam vele, de csak nemrégen kezdtem el sütni ezt a német karácsonyi süteményt. Bajor karácsonyi kalácsnak, vagy drezdai kalácsnak is mondják.

s001Azelőtt mindig püspökkenyeret készítettem az ünnepre, de rendkívül szimpatikus volt a stollenben, hogy már 4 héttel karácsony előtt megsüthető. Celofánba csomagolva remekül eláll, de nagyon alkalmas ajándékozásra is. Elméletem szerint a sütés utáni vaj és porcukor olyan réteget képez a süteményen, hogy belül nem engedi kiszáradni, az ízek pedig jól összeérnek. Nem éppen olcsó sütemény, de a megadott mennyiségből az idei adventben 8 kisebb stollen is kitelt. Egyéb alkalmakkor csak az itt leírtak feléből készítem.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj + 10 dkg vaj, és bőven porcukor, 10 dkg cukor, 10 dkg élesztő, 4 tojás, 3-4 dl tej, só, mazsola, különféle aszalt gyümölcsök rumba áztatva, durvára vágott mandula vagy dió, reszelt citrom és narancs héja, fűszerek, – úgymint reszelt szerecsendió, fahéj, őrölt szegfűszeg, vaníliás cukor ? vagy mézeskalácsfűszer.

Az élesztőt felfuttatom 10 dkg liszt, cukor, és tej keverékében. Ha már jó habos, bedolgozom a maradék 90 dkg liszttel, cukorral, sóval, tojással, és a 25 dkg olvasztott, de nem forró vajjal. Nem kell dagasztani, csak jól megdolgozni, majd belerakom a rumba áztatott aszalt gyümölcsöket és a többi hozzávaló fűszerfélét. Letakarom, és hagyom megkelni. Ezután kiosztom a kivajazott sütőformákba, ez akár kuglóf, akár őzgerincforma, akár egy nagy tepsi is lehet. Ebben is hagyom kelni, pihenni a tésztát, – a stollenhez idő kell, és meleg. A németek hajtogatják is, én viszont késsel egy hosszú vágást ejtek rajta. Közepes lángon jól átsütöm, majd azon forrón megkenem a maradék vajjal, és alaposan megforgatom vaníliás porcukorban. Kihűlés után becsomagolom, és hűvös helyen tárolom az ünnepig.

Mindig csak annyit szeletelek föl belőle, amennyit elfogyasztunk. Igazán akkor jó, ha nem fukarkodsz az aszalványokkal, minél többet teszel bele, annál különlegesebb ízt kap a sütemény. Azért nem írtam mennyiséget, mert ez ízlés és pénztárca dolga. Legalább 10 dkg mazsola, 10 dkg egyéb aszalt gyümölcs, ugyanennyi dió, mandula való bele, citromból, narancsból- 1-1 db kell. Elbírja a birsalmasajtot, az apróra vágott csokoládét is. Sőt, van, amelyikbe kisütés előtt vékony marcipánrudat is beletekerek.

Marosi Málna