Őszi kerékpártúrák

0
775

P1100993Ausztriában az elvetett vízi erőműveknek, atomerőműnek az energiatermelését más létesítmények megépítésével pótolták. Ilyen a Bécs alatti freundenaui vízerőmű, amelybe beépítették a Nagymarosra tervezett turbinákat.
Az előző, alsó-ausztriai utunkról szóló cikkel kapcsolatban két pontosító mondatot szeretnék írni.

1. A szöveg a 2009-es (magányos) túrám története volt, a képeket viszont az idén augusztusban, másodmagammal bejárt – azonos útvonalú – utunkon készítettük Karlik Imre barátommal.

P1100827
Kerékpártúra Alsó-Ausztriában és a Duna kerékpárúton

2. A képek sorában a második egy kerékpáros pihenőnél készült, amely a zwentendorfi atomerőmű területén áthaladó Eurovelo-6 számú kerékpárút mellett van a Duna jobb partján, Traismauer és Tulln közöt. A kép érdekessége, hogy ezt az erőművet a természetvédelem akcióinak köszönhetően sohasem helyezték üzembe.

Ezek a mozgalmak sok eredeti elképzelést megváltoztattak a Dunára tervezett vízerőművek vonatkozásában is. Nem épült meg Dürnstein közelében a gyönyörű Wachau területére tervezett vízlépcső, vagy a hainburgi vízlépcső sem (hogy ne csak mindig a nagymarosi beruházás elmaradásáról beszéljünk).

Igaz ezeknek az elvetett vízi erőműveknek és az említett atomerőműnek az energiatermelését más létesítmények megépítésével pótolták, mint a Bécs alatti freundenaui vízerőmű – amelybe beépítették a Nagymarosra tervezett turbinákat -, és több (például az Ybbsen épített kettő) felvízi erőmű. Ráadásul a Hainburgnál elmaradt erőműnek köszönhetjük a Bécs és Pozsony között elterülő, Duna-Liget Nemzeti Park létrejöttét is.

Legközelebbi túrám célja ennek a régiónak a bejárása lesz, most viszont szeretnék néhány képet megmutatni, amelyek a múltkoriban tett balatoni és börzsöny-zebegényi túrákon készültek.

P1100882
Érdekes műalkotás a Balaton-kerékpárút mellett Örvényes közelében – Fotók: Horváth Tivadar
P1100892
Esti hangulat az ábrahámhegyi parton a Badacsonnyal
P1100973
Őszi látkép Márianosztra felől, távolban a Dunakanyarral
P1100982
A gyönyörűen felújított Magyarok Nagyasszonya kegytemplom, a pálos kolostorral Márianosztrán
P1100993
See beginnt – Zebegény távolról
P1100995
“Pácsós” csirkemell – grilltál a zebegényi Duna Terasz pihenőben
P1100997
Őszi naplemente a “Terasz”-ról

Horváth Tivadar

Kapcsolódó anyag:
Kerékpártúra Alsó-Ausztriában és a Duna kerékpárúton
A Szabadság Vándora