Rekord árvíz lehet a Dunán

0
418

arviz_2010Megdőlhet a 2006-os, rekordméretű árvíz is a Duna hétvégére várt tetőzésekor. Németországban és Ausztriában már óriási áradás van, nálunk egyelőre még csak tervezik a lehetséges intézkedéseket. Kismaroson június 7-e és 8-a között várható a tetőzés.

 

A Duna magyarországi felső szakaszán a 2006-ban levonult, rekordnagyságú árhullámhoz hasonló lehet a helyzet az idén – állapította meg a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT), miután vasárnapi ülésén elemezte a meteorológiai előrejelzéseket. A Duna magyarországi felső szakaszán már ma harmadfokú készültség lesz.

 

Az OMIT előterjesztést készített Pintér Sándor belügyminiszternek a “védekezés egy magasabb szintű koordinációjának lehetséges bevezetése érdekében”. Szóval arról, hogy mit lehet és kell tenni.


A Duna vízszintje fokozatosan emelkedik. Várhatóan kedden éri el a budapesti alsó rakpart szintjét, és szombaton tetőzhet, körülbelül 800 centiméterre lehet majd számítani. Kismaroson június 7-e és 8-a között várható a tetőzés.

 

A készültség azért is indokolt, mert a Duna felsőbb folyásánál már most katasztrófahelyzet van.

 

AZ ÁRVÍZZEL KAPCSOLATOS ÖSSZES CIKKÜNK ELÉRHETŐ ITT!


Kapcsolódó:
A mért és várható vízállás grafikonos ábrázolása a Duna magyarországi szakaszán
A 2011 januári áradásról készült beszámolók

Képgaléria – Árvíz Kismaroson 2010 júniusában