Füstmentes levegőt – Mátyásfás felhívás

0
741

Még október második felében is csodálatos őszi időben volt részünk. Az elmúlt napokban, nemzeti ünnepünk környékén hét ágra sütött a nap, országos meleg rekordok dőltek meg, az emberek rövid ujjú pólókban, feltűrt ingekben, kabát nélkül élvezhették volna  a kései nyarat. A kisgyerekes anyák és az idős, beteg emberek is boldogan indultak volna sétálni, a sportosabbak futni, csakhogy ez sajnos nem volt lehetséges.

Fojtogató füst ült meg Kismaros fölött. A Kalló és a Gál-hegy aljában meghúzódó falut elárasztotta a bűz, csípte a szemünket a füst, és a szél sem tudta kisöpörni az erősen szennyezett levegőt. Nem volt nehéz rájönni, mi okozta a jelenséget. Több helyen égett a lehullott levél, nagy mennyiségben, néhol műanyag(!)  zsákba gyömöszölve, pénteken is és szombaton is. Egyesületünk nem győzte kapkodni a telefonokat, amik befutottak a témában.

20131025_020

20131025_023

Hallottunk, láttunk már asztmás gyerekeket fuldokolni, hívtunk már levegőért kapkodó rokonhoz mentőautót. Szörnyű látvány, de átélni még szörnyűbb lehet.

Ezért a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület kéréssel fordul a falu lakosságához.

Kérjük, hogy a zöld hulladékot semmilyen körülmények között ne égessék el! Állítsanak fel komposztálót az udvarban, vagy ássák el, vagy a falugazda értesítését követően helyezzék el az önkormányzat által létesített komposztálóban a nyesedéket, leveleket! Ne rontsa el az egyébként tiszta és jó levegőt  – amit köszönhetünk többek között a Dunának és a hegyeknek – az emberi felelőtlenség!

Megértésüket, segítségüket, figyelmüket köszönjük!

Mátyásfa Környezetvédő Egyesület

20131025_021

20131025_025