Madár volt a lelkem…

0
769

„Szép tarka madár volt a lelkem;
Voltak ragyogó tollai:
Reményekkel, vágyakkal telten
Indult a nagyvilágba ki….”

(Nadányi Zoltán)

 

A Kismaroson élő Jakobszen-Tátrai Zsófival beszélgettünk a mentálhigiénés tevékenység fontosságáról és módszereiről.

Jakobszen család

Kedves Zsófi, légy szíves röviden mutatkozz be az olvasóknak! Annál is inkább, mivel most készülsz erre a hivatásra, és többen lehetnek, akik nincsenek is tisztában mit is jelent a mentálhigiéné pontosan?

Ez valóban így lehet. Közgazdásznak tanultam, de senki ne gondolja, hogy a számok világában éltem, mielőtt a gyerekeim megszülettek. Mindig az ember érdekelt, a humán erőforrás területén dolgoztam az egyetem elvégzése után. Börzsönyligeten élünk, Budapestről költöztünk Kismarosra. Mindig nagy családra vágytunk, most örömmel várjuk a negyedik gyermekünket. Néhányan már tudják, hogy a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné szakára járok, melyet nagyon szeretek és hivatást látok benne. Ha a száraz tényeket nézzük, akkor mentálhigiéné minden olyan tevékenység, melynek célja a lelki egészségvédelem, amely támogatja és elősegíti a mentális (lelki) egészséget és a mentális (lelki) betegségek megelőzését. Ennek a viszonylag fiatal tudományágnak feladata a fentieken kívül, hogy segítsék az egyén beilleszkedését a társadalomba, illetve javítsák képességeit a szociális kapcsolatok kialakítására.

Miért fontos ez?

Nem mondok újat azzal, hogy egészen más világban élünk, mint elődeink. Az emberek túlterheltek, a kapcsolatok zűrzavarosak. Kevesen mérik föl saját erőforrásaikat és látják be, hogy a kríziseken túl kell jutnunk, sőt tudatos lelki élettel a válságok, akár el is kerülhetőek. Nem mindenki tud a nehézségein úrrá lenni. Rengeteg a sodródó élet, nehéz normális életet élni a mai viszonyok között, még akkor is, ha mi, falun élők sokkal könnyebb helyzetben vagyunk a városlakóknál. Azt is problémának érzem, hogy sokan elszakadtak az Istentől, és egyáltalán nincsen semmilyen lelki kapaszkodó sok ember számára.

Világos. Mi különbözteti meg ezt a segítő foglalkozást a pszichológustól vagy a pszichiátertől?

Ez nem önálló terület. Van köztünk tanár, orvos, pap, szociális dolgozó is, mindenki, aki segítő foglalkozást végez, vagyis emberekkel foglalkozik. A mentálhigiéné egyfajta új látásmódot ad, hivatást, hogy valóban az emberek valódi lelki igényeire tudjunk segítséget adni. Tudnunk kell, hogy az átlagember nem mindig tudja felmérni, mi is okozza a problémáját. Ha erős háló van a közösségen belül, akkor egy jó beszélgetéssel segédkezet nyújthatunk embertársainknak. Lehet, hogy a megoldás az, hogy valakit pszichológushoz vagy pszichiáterhez kell irányítani. Lehet, hogy elég rádöbbenteni arra, hogy az általa megoldhatatlannak tűnő dologgal nem csak ő küzd, érdemes megtalálnia a sorstársakat. Többek között ezért is fontos a jó közösség, ahol figyelnek egymásra az emberek.

Kik tehát azok, akik számíthatnak a szakemberek segítségére?

Elsősorban a családok, hiszen minden ott dől el, ami a jövőt illeti. Sok válás megelőzhető lehetne, ha a párok igénybe vennék a segítséget. Jó néhány gyerekekkel kapcsolatos konfliktust meg tudnának a szülők sprórolni  a nevelés során. Január folyamán Kismaroson szervezünk egy három alkalomból álló előadás-sorozatot, mely a családon belüli kommunikációról szól. Ezen belül olyan kérdésekkel fogunk foglalkozni, mint például: miért viselkednek számomra néha érthetetlen módon a gyerekeim? Miért nem olyan könnyű megoldani a teljesen hétköznapi családi konfliktusokat? Mitől jó a családban a légkör? Hogyan és mit érdemes kommunikálni?

Nagy szeretetettel várjuk az érdeklődőket – elsősorban házaspárokat – Dr. Somogyiné Petik Krisztina, egyetemi doktor pszichológus előadására. Miután interaktív lesz a foglalkozás, nem csak előadást fognak hallani a résztvevők, hanem hozzá is fordulhatnak gondjaikkal. A kolléganő szívügyének tekinti, hogy Magyarországon minél több egészséges lelkületű házaspár neveljen kisgyermeket.  Meggyőződése, hogy a bajokat meg is lehet előzni, és a családi konfliktusok megoldására tanulható praktikák léteznek.

Nagy elhivatottság érződik a szavaidból. Te honnan meríted az erőt?

Erős a hitem. Felnőtt megtérő vagyok, de az élet legfontosabb kérdéseire így találtam meg a választ. Az Istennel való kapcsolatom segít abban, hogy másoknak is tudjak segíteni.

 

információk: jtzsofia@gmail.com

 

Végvári Györgyi