Konyhakert

0
421

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretűvé szélesedett konyhakert-művelési programba – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű mozgalom 2014-es meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A konyhakertek ápolása, gondozása azért fontos, hogy fenntartsák az adott tájra jellemző termelési kultúrát, átadják a követésre méltó művelési hagyományokat és biztosítsák az őshonos, ritka növényféleségek továbbélését – húzta alá a szakminiszter. Fazekas Sándor emlékeztett: csaknem 200 ezer hektár elhanyagolt zártkert van ma az országban, ami a termesztésbe vonva jelentősen növelhetné a családok önellátását idényzöldségben, gyümölcsben.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, az idén 60 településről 939-en vettek részt a karcagi minta alapján megszervezett Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű programban. A hagyományos népi kertkultúra felélesztésére hivatott programhoz öt kategóriában lehetett csatlakozni, így az erkélyen kialakított, az 50 négyzetméter alatti, illetve feletti alapterületű, valamint zöldséges és gyümölcsös zártkert megművelésével.

A csatlakozó települések között voltak Karcag határon túli testvérvárosai – a felvidéki Szepsi, az erdélyi Székelykeresztúr és a délvidéki Bácskossuthfalva – és megrendezték a versenyt a szerbiai Temerinben is. Külön öröm, hogy a lengyel testvérváros, Krosno Odrzanskie nemrég csatlakozott a programhoz, és 2014-ben a településről kiindulva, magyar példára országosra terjesztik a versenyt – mondta Kovács Szilvia.

A legtöbb nevezés – szám szerint 101 – Nagykanizsáról érkezett, de élénk volt az érdeklődés Jászapátin, Karcagon, Csongrádon, Encsen és Komlóskán is. Korosztályi megoszlást tekintve a legfiatalabb versenyzőként egy négyéves bagi gyermek, míg legidősebbként egy 95 éves karcagi férfi művelte a kertet.

A vetélkedésbe több óvodáscsoportot, valamint általános- és középiskola tanulóit sikerült bevonni. A szervezést és lebonyolítást sok településen a helyi kertbarát kör végezte, míg Bagon és Fonyódon kifejezetten a verseny miatt hoztak létre ilyen civil szervezetet.
Az idei versengésben Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű díjra 35 település 69 kertre tett javaslatot. Az országos zsűri végül 24-nek ítélte oda az elismerést, amely egy gratuláló oklevél mellett Györfi Sándor Munkácsy-díjas, érdemes szobrászművész kisplasztikája volt. Kovács Szilvia szólt arról is: bíznak abban, hogy jövőre jóval ezer fölé emelkedik a résztvevők száma.

A 2014. év újdonsága, hogy a kertművelőknek a kert madárbarát kialakítását is meghatározzák feladatként. Kovács Szilvia a sajtótájékoztatón a gyermekek számára kedvcsinálóként országos rajzpályázatot hirdetett. A legfiatalabb korosztály bevonása azért fontos, mert a kert művelése megalapozza a föld szeretetét. A környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A gyermekek a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt rendezik a kertet, látják el a családot friss, lehetőleg vegyszermentes idényzöldséggel – mondta az ötletgazda. A saját veteményes gondozása a gyermekek számára is egyfajta élmény, annak sikerével, és néha – ha az időjárás közbeszól – annak nehézségeivel együtt.

A települések 2014. február 28-ig csatlakozhatnak a jövő évi konyhakert programhoz.

 

(MTI)