Totyi

0
621

k2Testvérei közül ő tűnt a leginkább életrevalónak, mert ő volt az első, aki odajött hozzánk és persze az elsőként távozott (etetés idő volt és nem akarta lekésni). Rövid ideig éjszakánként élvezhette kedves öreg kutyánk, Daisy társaságát is. Sajnos ő már nagyon idős volt, napközben is csak feküdt, ezért a kiskutya nappali műszakban a lakásban lakberendezési tanácsokat osztott és rendet rakott.

Állandóan totyogott a lábaival és a fülére lépve mindig elesett, ezért Totyinak becéztük a kezdetektől. Füleit kiskorában az etetésnél csipesszel kellett felcsíptetni, mert különben belelógott az ételébe. Daisy kutya után megörökölte a garázst és a kertet. Ezzel egy időben egy nem várt új lakóval is bővültünk. A környék kóbor macskája hozzá járt aludni, ez kutya-macska barátság kitartott Totyi 1-2 éves koráig.

Sajnos a fajtájáról nem sok információ található az interneten magyarul.

 

Basset Artésien Normand

Hasonló felépítésű kutyák már a középkori Angliában is léteztek, de mint a bassetek általában, ez a fajta is Franciaországból származik. Fura alkatú, viszonylag nagy testű, apró lábú állat. Feje hatalmas, füle hosszú, szeme sötétbarna. Lábai rövidek, kissé görbék, erőteljes csontozatúak. Farka meglehetősen hosszú. Szőrzete rövid, sűrű, sima. Színe fehér, fején rőt jegyekkel és fekete foltokkal, ill. fehér és rőt. Legendásan ravasz, furfangos, ügyes, értelmes kutya. Jó vadász hírében áll. Ritka fajta; manapság elsősorban társasági kutyaként tartják. sokan összekeverik a Basset Hound-dal (Colombo kutyája). Forrás: Wikipédia

 

Már az elejétől tudtuk, hogy a kutyánk nagyon erős személyiséggel rendelkezik, mert ha elege lett belőlünk, akkor otthagyott minket, ha velünk akart lenni, nem lehetett megszabadulni tőle. Kajával mindent el lehet érni nála. Ha netán elfeledkeztünk volna az etetésről, akkor hangos nyüszítéssel adja tudtunkra, hogy valami nagyon – de tényleg nagyon – fontosat elfelejtettünk. Este 8 és reggel 7 között ne zavarjuk, sőt lehetőleg ne használjuk a garázst. Ha mégis vétkeznénk, akkor ezt hangos szusszanásokkal és nyögéssel adja tudtunkra. Az ilyen időpontban hazaérkező gazdi többnyire egy futó pillantásra számíthat, esetleg néha még a fejét és felemeli, de utána folytatja jól megérdemelt szunyókálását.

k4 k3

Jól elrejtőzve őrzi a házat (már amikor ébren van). Ha bárki jön, hozzánk annak a nyakába ugrik. Nagyon jó szaglász és séta közben, ha az ember nem vigyáz, akkor pillanatok alatt képest kereket oldani. Ha számára érdekes szagot fog, akkor megszűnik számára a külvilág és nem egyszer tapasztaltam séta közben, hogy ilyenkor fejjel neki ment különböző tárgyaknak az utcán.

k1

Nagyon barátságos természet és igencsak szeret ugatni. Játék közben is nagyon elő tudja adni magát, hogy ő milyen mérges, morog, ugrál, de sose bánt senkit. Mindenevő, még soha nem sikerült olyan ételt adni neki, amit ne evett volna meg. Sőt, ha nem vigyáznánk, akkor halálra enné magát. Egyszer még állatorvost is ki kellett hívni, mert tudtunk nélkül megevett egy zsák száraz kenyeret. Még a fáról lehullott éretlen szilvát is megeszi, nem, hogy az érettet.

Totyi kutya már 9 éve boldogítja családunkat különös természetével…

Gábor Zoltán