Kerekezz velünk a Tátrába!

1
780

Május közepén, barátaimmal kerékpártúrára készülünk a Magas-Tátrába.

Ennek során átszeljük a Felvidéket. Magyarország jelenlegi északi határától, a valamikori lengyel-magyar határvidékig. A túrát elsősorban a Duna-tévén futó “Hazajáró” sorozat ihlette, de számomra többet is jelent.
Életem során, többször is jártam ezen az útvonalon, felejthetetlen emlékeket őrzök azokból az időkből. Több mint 30 éve kirándultam arra először  – autóbusszal – a családommal, és az akkori kismarosi nyugdíjas klub tagjaival. Éveken át többször megismételtük ezeket a kirándulásokat. Szállásunk mindig Zakopánéban volt, a drága emlékű Hock Mici néni ottani ismerősének köszönhetően.
Pontosan 20 éve, egyedül, kerékpárral is megtettem ezt az utat, hogy a lengyel Tátrában találkozzak svájci barátaimmal. 10 éve ősz végén újra eljutottam oda, szervezett buszos túra keretében. 2011-ben – sporttársammal – kerékpárral elindultunk megint, de technikai okok miatt Zólyom után visszafordultunk. Most ezt a csorbát szeretnénk kiköszörülni, remélhetőleg el is jutunk a Csorba tó környékére.

P1100316

A háttérben Zólyom vára magasodik

P1120469

A gyönyörűséges Selmecbánya

Május 19-én hétfőn indulunk a szlovák határtól, Ipolyságból és Selmecbánya érintésével megyünk Szélnyéig.Következő nap Besztercebányán, Breznon, Liptószentmiklóson  át jutunk el a Magas-Tátra lábáig. Ezután Csorba-tó, Tátralomnic, Zár úton megyünk át Lengyelországba, Zakopánéba.  A következő útvonal: Árva-vára, Rózsahegy, Dóval(Donovaly), Besztercebánya, majd a Garam-völgyén Léván, végül Párkányon át térünk haza. Ha valaki szeretne csatlakozni hozzánk, kérem jelezze! (theo.h46@gmail.com e-mail címen) Viszont, aki kedvet érezne hasonló kalandhoz, de nem szándékozik napokon át tekerni, annak megemlítem, hogy Szlovákiába kedvezményesen el lehet jutni vasúton.
Például Budapest – Poprád viszonylaton oda-vissza 28,50 Euroért. Poprádról a Csorba-tóig vagy Tátralomnicig lehet utazni az Elektrickával, vagy kerékpárt is lehet bérelni a kirándulásokhoz.

              

Fotók: Horváth Tivadar