Verőce polgármestere Grauszmann György

1
2766

Október 12-én Verőce lakossága úgy döntött, hogy az elkövetkezendő öt esztendőre Grauszmann Györgyöt bízza meg a falu vezetésével. Az új polgármester magánemberként és képviselőként már sok éve részt vesz a település vérkeringésében. Verőce jelenéről, valamint a további tervekről beszélgettünk egy napfényes októberi délutánon.

 

grauszmann

– Mi motivált, hogy polgármesterjelöltként elindulj a választásokon?

– Először is szeretnék köszönetet mondani Verőce polgárainak, hogy vették a fáradságot és elmentek szavazni, illetve, hogy ilyen sokan megtiszteltek bizalmukkal. Amikor Bethlen Farkas azt mondta, hogy a következő ciklusban nem szándékozik polgármesterként dolgozni, számomra nem volt többé kérdés, hogy a képviselő-testületben eltöltött hosszú idő alatt megszerzett tapasztalatok birtokában polgármesterjelöltként elinduljak a választásokon, és amennyiben a falu úgy dönt, átvegyem a helyét. Három ciklus, azaz tizenkét év állt rendelkezésemre, hogy felkészüljek a feladatra.

– Minek köszönhető, hogy az emberek egyértelműen téged választottak a falu vezetőjének?

– Szerintem nem kizárólag a képviselő-testületben végzett munkám az, ami miatt ilyen sok verőcei rám adta a voksát. Azt gondolom, hogy ehhez az eredményhez hozzájárult a falu életében eltöltött huszonöt évem is. A fuvarozói vállalkozásomat ugyanis ennyi esztendeje építem, azóta folyamatosan vagyok jelen a település mindennapjaiban, tehát a felém irányuló bizalom – ha szabad így fogalmaznom – az eddigi életpályámnak köszönhető.

– Nagy vonalakban milyen tervekkel indulsz neki ennek az útnak?

– Mindenképpen felelősségteljes öt év következik. A napi feladatok adottak, a fő csapásvonalak tisztán látszódnak. Az irányt a mindennapokban a képviselő-testület döntései, illetve a folyton változó körülmények – például egy adott pályázat feltételei – szabják meg. Utóbbiakhoz mindig alkalmazkodnunk kell és adaptálni azt Verőce adottságaihoz. Nagyon kíváncsian várjuk a februárban induló gazdaságfejlesztési pályázatokat, amelyekről már most folynak a társadalmi egyeztetések. Ezeknek eredményeiből sok minden kiderül számunkra, például az, hogy melyek lesznek azok az irányok, amelyeket az Európai Unió támogatni fog. Ezáltal lesz egy kis időnk felkészülni.

– Melyek azok a feladatok, amelyeket azonnal végre szeretnél hajtani Verőcén?

– Hivatalba lépésem után az első feladat az önkormányzat átadása-átvétele, a képviselő-testület, valamint a bizottságok felállítása, illetve a folyamatban lévő ügyek és pályázatok koordinálása. Ezt követően szeretném elkezdeni a közvilágítás bővítését néhány területen, és felkészülni a téli időjárásra, megszervezni az utak takarítását, rendbe rakni a közterületeket és parkokat, átnézni az utcabútorokat. Ezek fontos, minden lakost érintő feladatok.

– Milyen a viszonyod a leköszönő polgármesterrel?

– Bethlen Farkas folyamatosan segítségemre van, illetve ha kérdés merül fel, mindig a rendelkezésemre áll. Ezt ezúton is köszönöm neki.

– Mit gondolsz az új képviselő-testületről?

– A most felállt testületbe két olyan ember került be, Hamza Tamás és Kalapos Gábor, akikkel korábban még nem dolgoztunk együtt, a többiek nagy tapasztalattal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy mindkét frissen bejutott képviselőnk egészséges lelkületű ember, ezért mindkettejükben megbízom. Ha ők is azt fogják látni, hogy a hajónk egyfelé megy és felesleges a széthúzás, közösen tisztességes és eredményes munkát tudunk végezni.

– A már meglévő alapokra építkeztek, vagy újakat szándékoztok lefektetni?

– Az alapok adottak. Bethlen Farkas a tizenhat év alatt vitathatatlanul egy olyan irányvonalat, arculatot adott a településnek, amely méltán országszerte ismertté tette azt. Bárki, ha idejön Verőcére, azt mondja: milyen gyönyörű, milyen szép. Ők persze nem látnak bele a helyi viszonyokba, például az oktatás ügyébe, amely szintén kiváló. Azt gondolom, hogy a gyerekeknek sosem hátrány az, ha keresztény erkölcsi alapokkal rendelkezve indulnak neki az életnek. Az iskola fenntartója, a református egyház, illetve az önkormányzat viszonya hosszú évek óta nagyon jó. Soha nem hátráltunk ki mögülük, amikor kérték, mindig segítettünk. Az intézményvezetőkkel szintén kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, ám a célom az, hogy az együttműködést még a mostanitól is szorosabbra fűzzük.

– Milyen kisebbségi önkormányzatok alakultak meg az október 12-ei választás eredményeként Verőcén?

– Megalakult a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, illetve a Német Kisebbségi Önkormányzat. Mindkettőnek nagyon örülök és bízom benne, hogy eredményesen együtt tudunk működni. Azt gondolom, hogy Verőce önkormányzatának minden segítséget meg kell adnia ahhoz, hogy a kisebbségi önkormányzatok minél jobban és minél tovább működjenek.

– A mindennapi életeden mennyiben változtat az, hogy polgármester lettél?

– Sokan kérdezik, hogy mi lesz azokkal, akiket fuvarozóként eddig kiszolgáltam. Ez ugyanis egy huszonöt év alatt, rengeteg munkával felépített vállalkozás, amelyre igény mutatkozik, tehát semmiképpen sem szabad hagynom elsorvadni. Ezért megígérhetem, hogy minden változatlan minőségben folyik tovább, de a feladataim jelentős részét a kollégám veszi át és én inkább a koordinálásban veszek majd részt. Tehát a fuvarozást tekintve szintén bizalommal hívhatnak az emberek.

– Te melyik típusú polgármesterek közé sorolnád magad: aki szervez és irányít, vagy aki hajlandó megfogni a lapát nyelét is, ha kell?

– Eddig is megfogtam, ezután is megfogom. Egy polgármesternek ugyan elsősorban nem ez a dolga, de tőlem nem idegen a kétkezi munka. Végezetül még egyszer szeretném megköszönni Verőcének a belém vetett bizalmat, igyekszem a legjobb tudásom szerint helytállni. Természetesen büszke vagyok rá, hogy a választók többsége engem támogatott, de egy percig sem szabad elfelejtenem azt, hogy minden verőcei lakost egyformán kell képviselnem.

 

A cikk forrása: Verőcei Tükör.

Révuti Norbert