A Börzsöny is veszélyes

1
794

A Pilisben, és a Budai-Hegységben okozza a legsúlyosabb gondot az ónos eső és a miatta kialakult jégpáncél, de a helyzet a Börzsönyben is veszélyes.

Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál a Börzsönyben, a jelenlegi időjárási helyzetben – tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. hétfőn az MTI-t.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Börzsönyi jégcsapok
Fotó: Aradi Szilveszter

 

A közlemény szerint egyes helyeken, például a Csóványoson, a kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat. Például ilyen útszakaszok a Diósjenő-Kemence völgyi út, ahol a Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető út is problémás. Várhatóan éjszaka és reggel sem javul a helyzet, az sem kizárt, hogy rosszabbra fordul. Gyalogosan és járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő – hívták fel a figyelmet.

Az Ipoly Erdő arra kéri a túrázókat, hogy lehetőség szerint ne a Börzsönyt válasszák kirándulásuk helyszínéül addig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fordul.

Forrás: MTI