Életveszélyes a börzsönyi erdő

1
889

 

CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK

 

17:55 Egy meteorológiai fórumon ezt írják erdészek: “Sajnos a Börzsönyben is kétségbeejtő a kialakult helyzet. 380 m környékétől indul a jegesedés. Minél feljebb mentünk, annál vastagabb volt a jégréteg. Hasadtak, csattantak a bükkök, rendkívül rossz volt látni és hallani, mi lesz őseink hagyatékával, gyermekeink, unokáink örökségével. Nagyjából 600 méterig tudtunk felmenni, néhol 8-10 centiméternyi jégburok van a növényzeten, de ott már igazán életveszélyes helyzet alakult ki, mikor meglibbent a szél. Pánikszerűen kellett elhagynunk a hegyet”.

Az erdészet le is zárta a hegyet déli irányból, tilos belépni a Börzsönybe.

Állítólag 1996-ban és 2001-ben volt hasonló jelenség a Börzsönyben. Valaki szerint a 1996 február 16-17  sem volt piskóta, de ez a mostani jelentősebb károkkal fog járni. Az úton 5-10 centiméteres jégkéreggel a törzseken, sorompóként feküdtek keresztbe a bükktörzsek. A tetejükön lehetett csak keresztülvergődni. De ez a mostani kiterjedtebb és nagyobb fokú erdőkár lesz – vélik egy fórumon.

Forrás: Index

 

17:40 Budapest körzetében a pesti oldalon Váctól a főváros felé 4342 fogyasztónál, Budán Visegrádtól a főváros felé 3931 fogyasztónál szünetel a szolgáltatás. Pest megyében harminchét településen nincs áram, ez 18.602 embert érint.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

 

17:30 Azért Dobogókő még durvább. Sokkoló képek az Indexen.

17:15 Az Ipoly Erdő fotói az északi Börzsönyről.

királyháza
Királyháza
Fotó: Ipoly Erdő Zrt

 

jég a nagy-hideg hegyen
A Nagy-Hideg-hegy
Fotó: Ipoly Erdő Zrt

 

kemence-diósjenő úton
A Kemence-Diósjenő közötti út
Fotó: Ipoly Erdő Zrt

 

17:05 Részleges az áramkimaradás még Gödön, Kóspallagon. Kedden délután negyed háromkor érkezett bejelentés szerint egy négyfős család a Börzsönyben, Nagyoroszi közelében rekedt a nyaralójában. Kimentésükre a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület  tagjai indultak útnak, akik speciális gépjárművel, terepjáróval, alpintechnikai felszerelésükkel fogják kimenteni a családot.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

 

14:05 Az OMSZ egyelőre visszavonta az ónos eső miatti figyelmeztetéseket. Az északkeleti megyékben kora estig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat.

Forrás: OMSZ

 

14:00 A földi sugárzású digitális adást nyújtó Antenna Hungária szerint az extrém időjárás miatt kidől fák miatt nem jut áram több telephelyére. A Nagy-Hideg-hegyi adó esetében az áramkimaradás csak a földi sugárzású tévészolgáltatásokat – MinDig TV és MinDig TV Extra – érinti a körzetben.

Forrás: Origo

 

13:00 Az Ipoly Erdő újabb közleményt adott ki, a jéghelyzetről. Sajnos, mint azt tegnapi cikkünkben is írtuk, a helyzet romlott. Semmiképpen se menjen senki most a Börzsönybe kirándulni. Hírforrásunk szerint, Szokolya nagy részén már tegnap estétől áramszünet van vezetékszakadás miatt.

A katasztrófavédelem szerint a börzsönyi térségben Kóspallag, Verőce és Szokolya egyes részei maradtak áram nélkül hosszabb, rövidebb időre. Jelenleg országosan 21 településen végzik még a károk felszámolását, ez valamivel több mint 18 ezer 600 fogyasztási helyet érint. Az áramszolgáltatás helyreállítása folyamatos, kedd reggelre várhatóan több településen helyreáll a szolgáltatás. A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet. Erről tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. a távirati irodát. Keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet. Diósjenőn a vízszolgáltatással volt probléma 200 háztartásban.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jég mindenütt
Fotó: Aradi Szilveszter

 

12:05 Az Ipoly Erdő közleménye: “Ahogyan azt már tegnap is jeleztük, még a tegnapinál is rosszabb helyzet alakult ki a Börzsönyben. Mára azt tapasztaltuk, hogy az utakon és a fákon a jegesedés már 300 m tengerszint feletti magasságban elindul egyes részeken. A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú (helyenként 10 cm fölötti!) jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.

Éppen ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy senki se induljon a hegység belseje felé a kialakult életveszély miatt!

A hegységben levő kilátók megközelíthetetlenek! A hegység belsejében levő vendégházakban (Wenckheim, Királyháza, Nagy-Hideg-hegy, stb.) rekedtek nincsenek veszélyben, ellátásukon, megközelítésükön az erdészeti szakemberek dolgoznak a helyi vállalkozókkal együtt. Csak annyit tehetünk, hogy türelmesen megvárjuk, míg az időjárási helyzet konszolidálódik, addig is kérjük mindenki megértését!”

Forrás: ipolyerdo.hu