Börzsönyi mirelit – a szerdai nap eseményei

1
713

Sokan dolgoztak nagyon keményen, nehéz körülmények között a mai napon is, hogy elhárítsák a károkat a Börzsönyben, de még nem ért véget a munka, nem lehet hátra dőlni. Ezúton is küldjük elismerésünket mindazoknak, akik ma a hegyen voltak! Nézzük mi történt ma.

 

Az OMSZ előrejelzése szerint vészhelyzet miatt már nincs sehol érvényben figyelmeztetés. Csütörtökön a hajnali köd felszállása után napközben, akár 4-10 fok is lehet. Pénteken újra megnövekszik a felhőzet, eső is lehet, de az idő enyhe marad. Szombatra visszatérhet az ónos eső is a magasabban fekvő helyeken, borult idő lesz, esővel és záporokkal.

Szóval remélhetőleg hétvégére kiolvadnak a befagyott hegyeink.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. a következő beszámolót tette közzé:

Sokan kérdezik, hogy hétvégén elindulhatnak-e kirándulni. A magunk részéről azt javasoljuk, hogy senki se induljon el a Börzsönybe! Ugyanis a magasabb térszintekben még mindig sok a jég, a turista és erdészeti utak nagy része pedig a bedőlt fák miatt járhatatlan!

Megdöbbentő – amikor felfelé megyünk a hegy belseje felé -, hogy 400 m fölött téli körülmények, az útra rádőlt fák és a jég birodalma fogadja az erdészt.

A Wenckheim házban maradt családot ilyen körülmények közül sikerült az erdészek, katasztrófavédők, civil mentők, helyi fakitermelő vállalkozók összefogásával három nap után lehozni a hatszáz méter magasan lévő házból, ahol a jég által bezárt erdő vette őket körül.

A mentést 9 órakor kezdték, amikor is első lépésben a hatalmas kidőlt bükktörzsektől kellett szabaddá tenni az erdészeti feltáró utat. A több órás megfeszített munka után quadok segítségével sikerült lehozni a fent rekedteket. Az erdő itt is további veszélyeket rejt, ahol néha fél kilós jégdarabok is lehullhatnak!

 

A lánglovagok.hu információi alapján a következőket tudtuk meg a mentési akcióról:

Nagyoroszitól nyugatra, a Börzsöny lábánál egy vendégházban rekedt a nagyszüleivel egy 8 hónapos és egy 2 és fél éves gyermek. A kimentésükre indult akcióban összesen 29 tűzoltó vett részt, hivatásosok és önkéntesek vegyesen. A 600 méteres magasságban álló Wenckheim vendégházat csak másfél kilométeres távolságig tudták autóval megközelíteni, az ónos eső és a nyomában kialakult jég miatt, az utat onnantól kidőlt fák, kőomlások és ágak borították. A tűzoltók és a speciális mentők megtisztították az utat, és az aszfaltútig elszállítottak mindenkit.

A kimenekített nagyszülőket és unokáikat nem viselte meg nagyon a helyzet, a házban volt fűtés, áram és élelmiszer is. A kisebbik, nyolc hónapos gyermek ugyanakkor beteg volt, neki gyógyszert is hoztak a tűzoltók.

Alább a mentésről készült képek. A fotókat Angyal Eszter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelem szóvivője készítette. Még több kép erre.

141203_nagyoroszimentes_02
Fotó: Angyal Eszter
Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

 

141203_nagyoroszimentes_07
Fotó: Angyal Eszter
Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

 

141203_nagyoroszimentes_13
Fotó: Angyal Eszter
Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

 

141203_nagyoroszimentes_15
Fotó: Angyal Eszter
Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

 

141203_nagyoroszimentes_19
Fotó: Angyal Eszter
Nógrád Megyei Katasztrófavédelem

 

Az alábbi képeket az Ipoly Erdő tette közzé, ilyen volt a megfagyott Börzsöny ma:

pénzásás5
Pénzásás környéke
Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

pénzásás3
Pénzásás környéke
Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

pénzásás2
Pénzásás környéke
Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

pénzásás4
Pénzásás környéke
Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

pénzásás
Pénzásás környéke
Fotó: Ipoly Erdő Zrt.

 

További képek erre.

 

A Katasztrófavédelem ma reggeli (9:00) helyzetjelentése (a teljes közlemény erre olvasható):

Pest megyében kedden csaknem kétszázszor kellett a tűzoltóknak az időjárással összefüggő esetben beavatkozniuk, megállás nélkül tisztították a kidőlt fák és a leszakadt ágak, miatt járhatatlanná vagy nehezen megközelíthetővé vált utakat, és a mai napon is folytatódik a munka. A hivatásos tűzoltóegységek munkáját a Pilis és a Naszály Mentőcsoport, önkéntesek és önkormányzati tűzoltók is segítik. Továbbra is vannak lezárt útszakaszok a megyében, illetve Dobogókő település még mindig el van zárva a külvilágtól. Számos településen részlegesen vagy teljesen helyreállt az áramszolgáltatás, Dobogókőn azonban még mindig csak az aggregátorok szolgáltatnak villamos-energiát. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, a katasztrófavédelem tűzoltóegységei segítik a munkájukat. A megyében zárva van az út Budakalász és Dobogókő, Szentendre és Visegrád, Dunakeszi és Gödöllő, Cinkota és Zsámbok illetve Gödöllő és Tura között, illetve a pilisszántói és a dobogókői bekötőút is.

Nógrádban százhuszonhárom, az ónos esővel összefüggő esetet számoltak fel szerdán reggelig, a Börzsönyben, Nagyoroszi közelében rekedt két gyermek és nagyszüleik mentése azonban még mindig folyamatban van (a mentés végül sikeresen befejeződött, a szerk.).  Kimentésükben nagy erőkkel vesznek részt a megye hivatásos egységei, a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, a Palóc Mentőcsoport tagjai pedig off-roados, speciális gépjárművel, nehéz terepjáróval, quaddal és alpintechnikai felszereléssel végzik a műszaki mentést.