Ezt mindenki megkívánta!

0
887
Fánk
Andresz Györgyné felvétele

 

Még ilyet nem éltem. Zsuzsi fölrakta a hétvégén sütött szalagos fánkját az ”egyik legtöbbet látogatott közösségi oldalra”, és azóta mindenki ezt akarta megkóstolni a hozzávaló barackhabbal egyetemben. Ez utóbbi Kismaroson különösen számottevő recept, hiszen a mai harmincasokig bezárólag nem szaladgált olyan gyerek a faluban, akinek a fánk és a hab – így együtt –  ne állt volna össze, mint az óvodai-iskolai menza egyik gyöngyszeme. (Azok a régi szép idők!!!) Erről már írt a Kisduna is régebben. Úgyhogy muszáj volt föltenni ezt a szalagos fánkot ide, képpel együtt, mert még azt hiszik, hogy ilyen csak a mesében van, pedig nem.

 

Marosi Málna

Íme:

Készült áldott emlékű Krebsz Irénke néni receptje alapján, akinél jobban kelt tésztát sütni kevesen tudtak.

„50 dkg lisztet meleg helyre teszünk,2dkg élesztőt és 1 kanál lisztet kis kanál cukorral édesített,langyos tejben elkeverünk, megfuttatjuk 🙂
Másik edénybe 4dl langyos tejet teszünk, hozzáadunk vaníliás cukrot, kevés reszelt citrom héját,1 kávéskanál sót, 6dkg felolvasztott vajat, 3 tojás sárgáját,1 kanál rumot, és 3 evőkanál cukrot, elkeverjük és a megkelt kovásszal együtt a lisztbe keverjük. Alaposan dagasztjuk, és amikor hólyagos lesz a tészta, kb. 10 perc, készen vagyunk.

Letakarva kelni hagyjuk legalább duplájára.
Lisztezett gyúródeszkára szedjük a tésztát, kétujjnyi vastagra kinyújtjuk, pohárral kiszúrjuk. A gyerekeknek kiszaggattam a közepéből is egy kisebb pohárral, hogy olyan legyen, mint a vásárolható fánk.(csak nincs benne tartósító, a szerk. megjegyzése) Ezeket a lyukasakat sütés után leöntöm csokimázzal.
Letakarva ismét kelni hagyjuk.
Bő,forró olajban sütjük,úgy hogy mikor betesszük, lefedjük az edényt. Mikor aranysárga,megfordítjuk,de ekkor a fedő már nem kell rá. Így képződik körben a szalag. Meghintjük porcukorral, tetszés szerinti lekvárral vagy a fent említett habbal fogyasztjuk.
Ez így készül: 6 tojás habját kb.10 dkg cukorral keményre verem, mikor majdnem jó, baracklekvárt adok hozzá, ebbe a habba mártogatjuk a fánkot. Gőz fölött kéne megtenni mindezt, hogy ne essen össze, de nálunk nincs rá ideje 🙂
Eleve dupla adagból sütöm, 20-22 darab lesz belőle.
Jó sütögetést!”