Amikor elég egy név: Olgi

0
608

Rixer Olgit talán nem kell a Kisduna olvasóinak bemutatnom. A következő beszélgetést olvasva, bízom benne, többen leporolják edzőcipőjüket, aztán irány a mozgás. Nincs kifogás!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rixer Olgi – Fotó: Aradi Szilveszter

 

 

Kovács Gabriella: Rengetegen ismernek téged a környéken, ha épp nem valamilyen fitnesz edzést tartasz, kerékpárral, futva sokszor látni Kismaroson, Verőcén, Nagymaroson. Honnan a mozgásnak ez a nagyfokú szeretete?

Rixer Olgi: Egyrészt valószínű, hogy a génjeimben is hordoztam némi mozgékonyságot, hiszen édesapám fiatal éveiben aktívan sportolt. A futball és az asztalitenisz szerelmese volt. Másrészt a gimnáziumi testnevelő tanárnőm enyhén szólva szadista volt, aki kegyetlenül meghajtott bennünket az órán, de ez amennyire fájt, olyannyira tetszett is nekem,  hogy alaposan megizzaszt bennünket. Külön edzésekre is jártam hozzá. Pedig duci lány létemre eleinte nehéz volt leküzdeni gátlásaimat, azonban szerettem volna bebizonyítani főként magamnak, hogy erősebb alkatom ellenére is lehetek jó a sportban. Egyébként ezt a visszaigazolást 52 évesen tapasztaltam meg, amikor a Fitness Companynál megszereztem fitnesz testépítő edzői, majd személyi edzői oklevelemet.

Mennyire lehet a mozgást a mindennapokba beépíteni? Sokan azért nem vágnak bele valamilyen testedzésbe, kerékpározásba stb., mert úgysem érnek rá rendszeresen mozogni, akkor meg minek.

Amennyiben minőségi életet akarunk élni, vagyis idősebb korunkban is gyógyszermentesen mozgékonyak, erősek szeretnénk maradni, ahhoz elengedhetetlenül fontos a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás. A kettő csak együtt biztosítja a minőségi élet lehetőségét.

Az idő a szűk keresztmetszet mindenki életében manapság…

Sokan azért nem sportolnak rendszeresen, mert azt mondják, hogy nincs rá idejük. Vagy azért, mert félnek közösségben, csoportban kissé teltebb alkatuk miatt mozogni, vagy úgy gondolják, hogy nem képesek a gyakorlatot megcsinálni. Alapigazság, hogy amit fontosnak tartunk, arra igenis tudunk időt szakítani. Szégyenkezni alkatunk miatt pedig butaság, inkább legyünk büszkék arra, hogy nem a tunyulást és önsajnálatot  választjuk, hanem erős akarattal az egészséges életmódra szavazunk.

A gyakorlatok nehézségétől sem kell félni, hiszen az esetleg nehezebben kivitelezhető gyakorlatoknak van könnyített változata is, amit mindenki meg tud csinálni. Fontos tudni, hogy bármely életkorban el lehet kezdeni sportolni, azonban a fokozatosságra nagyon kell ügyelni.

A mozgáson kívül menyire fontos az étkezés? Annyi mindent írnak a médiában a rengeteg diétáról, de mégiscsak oda kell figyelni, vagy nem?

Sokan kérdezik tőlem, hogy mit jelent a helyes táplálkozás. Ez nagyjából 3 óránkénti 5-szöri étkezést  (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) jelent naponta, közte nincs nasi. Lehet mindenféle ételt enni, csak egészséges alapanyagokból készüljön és fontos a  mértékletesség. Igyunk sok buborékmentes ásványvizet. Koplalással, vagy különféle diétákkal csak ideiglenes fogyást tudunk elérni, tartósat nem, mert ezt követően a jojó effektussal kell számolnunk, ha ismét rendesen  étkezünk. Fiatal koromban én is próbálkoztam ezekkel a módszerekkel – mindhiába. Ha annyi tápanyagot, kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, amennyit aznap le is dolgozunk, akkor nem fogunk meghízni. Tehát mozognunk kell ahhoz, hogy a bevitt kalóriákat elégessük. Ha rendszeres, legalább heti 2-3-szor 1 óra  ez a mozgás, és kellő intenzitással végezzük, akkor az izomzatunk, csontozatunk, keringési-, légző-, valamint immunrendszerünk erősödik. Ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

A preventív gerincgimnasztika külön műfaj, időseknek való dolog ez?  Nehéz volt-e elsajátítani ennek a módszertanát?

A gerincgimnasztika fontosságát ma már mindenki a saját ” bőrén ” érzi. Ha sokat ülünk görbe háttal a számítógép előtt, vagy a gyerekünket emelgetjük, rossz a testtartásunk, cipekedünk, kerti munkát végzünk, stb., gyakran alig tudunk kiegyenesedni. A tartós stressz is okozhat igen kellemetlen hátfájást. Idősek és fiatalok egyaránt szenvednek a fájdalomtól. Ma már ez civilizációs betegség. Ennek a fájdalomnak  a kialakulását, vagy korrigálását a törzsizomzat óvatos  megerősítésével meg tudjuk előzni. Hangsúlyoznám, hogy nem gyógytornáról van szó – már meglévő komolyabb hátfájással szakorvoshoz kell fordulni – hanem egy olyan hátfájást megelőző fitnesz tréningről, ahol egy alapos bemelegítést követően a törzsizomzat erősítésére helyezzük a hangsúlyt, többnyire óriás labdán, ill. talajon végezve kímélően a gyakorlatokat. Ezt követően egy rövid  levezetés után egy ugyancsak alapos nyújtással fejeződik be az óra. A módszer lényege, hogy kellő odafigyeléssel rakjuk össze a gyakorlatokat, hiszen hirtelen mozdulatok veszélyesek lehetnek főként az idősebb korosztály esetében. A kiegyensúlyozottságra is oda kell figyelni, vagyis amennyit dolgozunk a has izmaira, ugyanannyi időt kell a hát izmaira is fordítani. Bármely korosztálynak ajánlott ez a fajta tréning.

Aki járt nálad órán, tudja, pörgős, hihetetlenül energizáló órára számíthat. Csak a legelszántabbak járnak, vagy hogy van ez?

Valóban az óráim annyira lendületesek, amennyire a háttér zene ritmusa engedi. Nyilván a délelőtti gerincgimnasztikán “lightosabb” zenére mozgunk, de ügyelek arra, hogy pulzusunkkal a zsírégető zónán belül maradjunk. Az esti tréningeken  már gyorsabb zene mellett, több kardió elemmel tűzdelt kézi súlyzós (1-1kg) erősítő, szálkásító fitnesz edzés folyik, ami jól megizzaszt mindenkit.

A kb. 25 év alatt, amióta rendszeresen tartom az edzéseket már nagyon sokan megfordultak az óráimon. A kismarosiakon kívül legtöbben Nagymarosról (főként a mag), de még Szobról is járnak hozzánk fiatal lányok az édesanyjukkal sportolni, ami nagy örömet jelent számomra.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jó, hogy említed az örömöt. Szokott-e kellemes meglepetés érni az óráidra járóktól? Úgy értem emberileg mennyire töltődsz fel ilyenkor?

Ha azt érzékelem, hogy az edzéseimen részvevők kellemesen elfáradnak, sőt még meg is jegyzik, hogy ez isteni volt, akkor nagyon boldog vagyok. Sokszor ők adnak nekem erőt, ha látom igyekvésüket, mosolyukat. Többen is beszámoltak már az egészségi állapotukban, vagy erőnlétükben bekövetkezett  pozitív változásokról. Sokaknál látom az alkati változást is, tónusosabbá, feszesebbé váltak izmaik, karcsúbb lett a derekuk. Azonban Klári nénire vagyok a legbüszkébb, aki 70 évesen 15-20 fekvőtámaszt is lenyom bodyball segítségével. Ez óriási eredmény, hiszen 3 évvel ezelőtt guggolásból nem tudott egyedül felállni. Az ilyen és az ehhez hasonló sikertörténetek hihetetlenül motiválnak.

Hosszú távon milyen terveid vannak?

Már hosszú távra nemigen tervezek, hiszen pár év múlva  60 éves leszek, és nem hinném, hogy a fiatal generációt nekem kellene továbbra is edzeni. Így is, már sokszor feszegetem a fizikai állóképességem határait. Tudomásul kell vennem, hogy lassan, fokozatosan le kell csendesednem, mert az idő elszállt felettem. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen leállok a fitnesz sport oktatásáról. Ha igény van a tudásomra és az időmbe belefér, szívesen tartok továbbra is a korosztályomnak gerincgimnasztikát, vagy személyi edzés keretében egyénre szabott testedzést.

Ha lenne több lehetőséget, mivel varázsolnád el a mozogni vágyókat a környéken?

Jó lenne minél  több emberrel megismertetni, megszerettetni a szabadban, jó levegőn végezhető sport-tevékenységeket, akár klubokba szervezve  – úgymint a gyors gyaloglás, futás, kerékpározás, görkorizás, túrázás – kihasználva Kismaros elhelyezkedéséből adódó kiváló, és egyben csodálatosan szép terep lehetőségeket. Fel lehetne éleszteni a múltban nagy sikerrel megrendezett települések közötti  sport-  és ügyességi vetélkedőket (Nagymaros, Kismaros, Verőce, Szokolya), este nagy bulival zárni a rendezvényt. Nagymaroson  már másodszor rendezték meg az utcák, vagy településen belüli régiók egész napos sportvetélkedőjét nagyon nagy sikerrel. Mellette sütés, főzés, bulizás. Hatalmas közösségformáló ereje van az ilyen megmozdulásoknak és minden korosztályt megmozgat.

Köszönöm a beszámolót, akkor jövő csütörtökön találkozunk, Olgi. Edzésen.

 

 

Rixer Olgi edzései:

Kismaroson:

Kedd, csütörtök: reggel 9-10h, Műv. Ház: preventív gerincgimnasztika

Kedd, csütörtök: este 6-7h, Műv. Ház: női kondicionáló edzés

 

Nagymaroson:

Hétfő: este 6-7h, Fitt Life Stúdió: preventív gerincgimnasztika

Szerda: este 6:30-7:30h, Fitt Life Stúdió: női kondicionáló edzés