Tavaszköszöntő a Börzsöny szívében – Nyitott pedagógiai műhely, terepi módszerbemutatóval

0
529

2015. április 16-án Kismaroson a Kismagosban gyönyörű környezetben, napsütéses tavaszi időben ízelítőt kaphattunk az ökoiskolai nevelési-oktatási program moduljaiból. A terepi módszerbemutatókat az OFI három bázisiskolájának pedagógusai tartották közel harminc érdeklődő, az ökoiskola szellemiségére, módszertani megújulásra nyitott pedagógusnak és az OFI munkatársainak. A részt vevők közül muszáj megemlítenünk még Boriszt, a velünk tartó cuki ebet, aki sokkal inkább volt kíváncsi a Házikó által készített öko-tudatos ebédre, mint a pedagógusok és fejlesztőszakemberek által közösen kidolgozott modulokra.

A műhelymunka során nem szimpla bemutatókban részesültünk, hanem csapatokat alkotva, a feladatokat közösen, erdei terepen megoldva ismerkedhettünk meg a „Természetes Örömmazsolák”, a „Forrástól a csapig” és a „Mohától a GPS-ig” című modulokkal. Készítettünk öröm-bánat térképet, megtanultuk, hogyan számolhatjuk ki egy fa méreteit, korát. Kiszámoltuk, hogy mennyivel drágább palackos vizet inni, mint csapvizet (sokkal), miközben arra is rádöbbentünk, hogy az ízek alapján mennyire nehezen tudunk különbséget tenni az ásványvíz, a csapvíz és a Börzsöny szívében csordogáló iható forrásvíz között. Mindeközben pedig ahhoz is segítséget kaptunk, hogy ha ránk sötétedne az erdőben, miként segíthetnek a csillagok a hazajutásban.

Mindhárom modul példaként szolgált arra, hogyan lehet a tantárgyak közötti határokat átjárhatóvá tenni és a tanulást felfedezésként, örömként megélni. Megmutatták, hogy az érdekes és praktikus tudásmorzsák interaktív átadása közben, észrevétlenül, nem direkt didaktikai eszközökkel lehet a diákokat – legyenek azok felnőttek vagy gyerekek – igazán megtanítani arra, hogy tudatosabban figyeljenek, vigyázzanak a környezetükre. Bónuszként pedig a tavaszköszöntés jegyében kisvasutaztunk egyet hazafelé. De most már meséljenek helyettünk a képek:

Szöveg: Tanító Zsófia
Kép: Molnár Melinda

IMAG1545

IMAG1543

IMAG1528

IMAG1519

IMAG1501

IMAG1506