„Csak egy zongora kell…”

0
637
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaneko Miyuji Attila zongoraestje Kismaroson

Minden zenei eseménynek van egy alaphangja, egy felütése, ami mindvégig ott rezonál, a levegőben bujkál. Hatása a közönséget utolérheti, amikor már nyugovóra tért, és zongorafutamokkal a fejében alszik el, vagy ott és akkor, amikor pezseg a levegő, az emberektől a művész felé árad valami leírhatatlan szeretet és odafigyelés, bensőségessé válik a pillanat, melyet a művész zenévé alakít át. Lélegzetvisszafojtva vártuk az újabb darabokat; Chopint Bartók, majd Liszt követte, mesteri hangulatváltásokkal. Mélyen emberi érzések is a felszínre kerültek mindeközben: tisztelgés egy elhunyt nagyszülő előtt, az útját egyengető tanárok előtt, egy ligetes, vasutas, menzás gyerekkor felidézése, melyet a zene egyre jobban átitatott, s végül magával ragadott.
Egy pillanatra becsuktam a szemem, erdőt láttam, fákat, százszorszépeket a szélben bólogatni… a kertemben találtam magam, otthon voltam, hazavitt a zene, biztonságban szárnyalhattam. Sokan hazaértünk ezen az estén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kaneko Miyuji Attila, Kismaros első Díszpolgára. Fotó: Aradi Szilveszter

 

Kiderült, lehet két hazád, és nem félemberként kell helytállni egyikben sem, mert megduplázódsz, és lehetőséged nyílik megkétszerezned önmagad. Gazdagabbá leszel, és a világot így duplán gazdagíthatod, és már nem lesz kérdés szerencsére, miért magyar, miért japán… Haza – és ha két haza, az egyik mindig vár. Nagy szív, nagy szeretet kell ehhez.

Láttam boldogságtól, túláradó örömtől ragyogó arcokat, melyek hétköznapi gondjaikat kisimították erre a néhány órára. Eljött tanulás helyett a tini, szájtátva itta magába a fenséges hangokat a következő generáció apraja – egy rövid időre csak a miénk lehetett Miyuji tolmácsolásában a varázs. A kicsik a zongora alatt páratlan élményben részesülhettek.

Liszt Szerelmi álmok c. darabja kapcsán a magányos utazó képe jelent meg, aki társra vágyik, amikor hazaér. Az ismert zongoraciklus alatt az udvaron egy édesanya kicsinyét karjaiba kapta és táncot lejtett… Gyönyörű kép, sokáig magamban hordozom.

Csak egy zongora kell… és visszatérsz, mondtad.

Azt mondtad, csak egy zongora kell, és visszatérsz.

Ígérd meg, így lesz!

Kovács Gabriella

A koncert után Kaneko Miyuji Attilának a polgármester a kismarosi képviselő-testület nevében a Kismaros Díszpolgára címet adományozta.
Neubauer Rudolf azt mondta, reméli, hogy a zongoraművész elviszi Kismaros jó hírét szerte a világban.

“Kismaros Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 52/2015. számú döntése alapján Díszpolgári címet adományoz Kaneko Miyuji Attila zongoraművész részére, aki nemzetközi hírnevet szerzett a kultúra és a zeneművészet terén. Kiemelkedően jelentős szakmai munkájával egész eddigi életművével általános elismerést és megbecsülést szerzett, amellyel hozzájárult Kismaros jó hírnevének növeléséhez.”

A címhez járó Díszoklevél Laufer Ferenc, az emlékplakett Győrffy Kovács Adrienn munkája.

Ezt követően Kaneko Miyuji Attila a Vilcsek Gyula Alapítvány alapító atyáinak döntése szerint, Vilcsek Gyula emlékérmet vehetett át.

 

Képgaléria erre.