A klímaprojekt értéket teremt

0
659

Ritkán adódik olyan alkalom, hogy egy község konferenciát rendezzen a fenntarthatóságról és abban minden partner örömmel vegyen részt. Szigetmonostoron ezt történt 2015. június 30-án, a Klímapark című nemzetközi projekt, záró rendezvényén. A polgármester Molnár Zsolt, már régóta elkötelezett a téma iránt és meggyőződése, hogy az ilyen projektek segítik a község kapcsolatainak kiszélesítését, a közösség formálását és a helyi értékek megőrzését.Molnár Zsolt polgármester köszönti a résztvevőket

Molnár Zsolt polgármester úr megnyitója

Ökopajta

Ökopajta

Szigetmonostor szerencsés helyen van: a Szentendrei-szigeten, csak komppal és egy hídon lehet megközelíteni, Budapest kiemelt vízbázis védelmi területe, így igazi kincses sziget az ott élőknek és az oda látogatóknak. A projekt keretében olyan tervek valósultak meg, amelyek mind a fenntarthatóság érdekét szolgálják: klímavédő beruházásokra került sor a faluháznál, tanösvény létesült egy régi bányatónál, több helyen erdőt telepítettek, mulcsüzem épült, elektromos kisbuszt vásároltak.Kisbusz

Elektromos kisbusz

Látkép a vízkelői tanösvényről

A vízkelői tanösvény

Mindezek a falu lakosságának érdekeit szolgálják, és persze a gyerekekről sem feledkeztek meg: a faluház udvarán mezítlábas tanösvény épült, a Szentendrei-sziget megismeréséhez terepi vezetőfüzet készült és két társasjáték is a környezeti nevelést segítik.

Mezítlábass tanösvény

Mezítlábas tanösvény

 

Hiszek abban, hogy összefogással ez sok településen megoldható, csak környezetvédő – természetszerető szemlélet és a jövőbe vetett hit kell hozzá! És ha az ember jó dolgokat kezd el csinálni: társakra, barátokra lel!

A projektről a climatepark.rec.org/hungarian/a-projektrol/a-klimapark-projekt-a-szentendrei-szigeten.html internetes oldalon lehet többet megtudni. Ajánlom mindenkinek!

Néder Katalin