Szemétszedés az Ipolyon

0
451

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei nyolcadik alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón. Az Ipolytisztítási akció célja az Ipoly mente környezeti állapotának javítása, és a helyi lakosok, döntéshozók valamint az idelátogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt.

Az első akciót 2005 nyarán szerveztük meg, a Tiszta, egészséges Ipoly mentéért! – szennyezőforrás felmérési és felszámolási projektünk keretében. Azóta évről-évre megrendezzük az Ipolytisztítást a folyó alsó, Tésa alatti szakaszán, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Ebben az évben, július 3. és 5. között azonban más szakaszon dolgoztunk, a folyó Nógrád megyei, Ipolyvece és Hont közötti szakaszán. Az Ipoly ezen a részen csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, kanyargós, és olyan vizes élőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Az alacsonyabb vízszint miatt a part menti fák bedőlnek az Ipolyba, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett több köbméter szemétsziget halmozódott fel.

Munkánk eredménye idén 110 nagy zsák, vagyis kb. 12 m3 szemét (jellemzően műanyag-palackok, nejlonok, horgászati kellékek, de horogra akadtak autógumik és hűtőszekrény is), amit a három nap során 6 hajóból álló csapatunk gyűjtött össze a mederből, illetve a part gyalogosan megközelíthetetlen részeiről. A továbbhaladás érdekében az elzáródásokat néhány helyen megbontottuk, ami a folyó tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez.

Alapítványunk az idei akciót teljes mértékben pályázati források nélkül, önerőből, valamint az önkéntesek, támogatók hozzájárulásával valósította meg. Köszönettel tartozunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság balassagyarmati kirendeltségének, Hont és Drégelypalánk önkormányzatának, a szlovákiai Ipoly Uniónak, a vámosmikolai Né Pa Kft-nek, Molnár János, ipolyvecei polgármesternek, Oroszlány Péter és felesége, Marika ipolyhídvégi lakosoknak, valamint önkénteseinknek, akik a hőség és a nehéz körülmények ellenére kitartóan és rendkívül hatékonyan dolgoztak.

Fotók: Juhász Lilla és Králl Attila

ipoly1 ipoly2 ipoly3 ipoly4 ipoly5