Nyári Művészeti Fesztivál Kisgejőccel

0
451

A Kárpátalján tevékenykedő Credo Alapítvány szervezésében megvalósuló zenei fesztivál idén első alkalommal, az eddigi hét éves hagyománnyal szakítva nem Kárpátalján, hanem Magyarországon,  Nagymaroson kerül megrendezésre.
Az alapítvány Kárpátalján egyedüliként, önkéntes alapon működő zeneiskolákat működtet több településen, így Ráton (árvaház), Kisgejőcön, Szalókán és Mezőváriban is.

Az iskolákban magas színvonalú alternatív zenei képzés folyik, aminek eredményeként több zenekar és különböző zenei formációk alakultak, szólisták bontogatják szárnyaikat és vesznek részt a kárpátaljai közéletben. Az eddigi években megrendezésre kerülő népzenei és néptánc táborok is az ő bázisukon alapultak és váltak családi nappá. A tábornak köszönhetően alakult meg Kovács Sándor családi népi zenekara, a BorzsaVári zenekar, illetve a csángó dallamokat játszó Tiszahát zenekar is.
A tábor idén is szakmai műhely lesz, ahol a tudásukat bővíthetik a fiatalok és az élménynek köszönhetően az idősebbek átadhatják azt a szellemiséget a kisebbeknek, amit ők is kaptak, így válva diákból önkéntes zenetanárrá, egy közösség tagjává, a mozgalom motorjává és egyben a magyarságtudat ápolójává, ki-ki a maga tudásának és lelkesedésének megfelelően.
Nagymaroshoz a barátaink által 10 éven keresztül évről-évre megrendezésre kerülő gyermektáborok, az ennek hatásaként kialakult Nagymaros-Kisgejőc testvértelepülési kapcsolat, valamint az alapítvány elnökének, magyar arany érdemkereszttel kitüntetetett Ivaskovics József zenetanárnak, a Credo Verséneklő Együttes vezetőjének, a mozgalom megálmodójának Nagymaros díszpolgára kitüntetése köt minket.
Nagymaros Önkormányzatának, a Bethlen Gábor Alapnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően több mint 100 kárpátaljai zenész és táncos lepi majd el Nagymaros főterét a fesztivál hetén.

Forrás: Nagymaros.hu

nm tabor