Dömösi Zöld Forgatag hamarosan

0
583

dinpi_logo_komenymag_rgbIngyenes családi nap a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében

Időpont: 2015. szeptember 12., szombat 10.00-16.00
Helyszín: Dömös, az egykori Bergmann Panzió kertje (Kossuth L. u. 2.)

Idén is szeretettel várunk mindenkit az immár harmadik éve megrendezésre kerülő Dömösi Zöld Forgatagban! Családi napunkon lehetőségük lesz vezetett túráinkon – vízen és szárazföldön egyaránt – megcsodálni a Dunakanyar természeti értékeit, kulturális emlékeit, megismerkedni a környék civil szervezeteivel, kézműves foglalkozáson kipróbálni ügyességüket. Ezen felül lesz még Természetismereti Hétpróba nyereményekkel, kisállat-bemutató, lovaskocsikázás, állatsimogató, Cincér Piac – helyi és Nemzeti Parki Termékek vására is.

9.00- 11.00 Esztergom – Dömös között ingyenes kenutúra indul, amelyhez előzetes jelentkezés szükséges (Tomcsányi Zsófia: +36 30 640 4474, rendezveny@dinpi.hu)!

A rendezvény további programjairól bővebben:
www.dunaipoly.hu

A programon bemutatjuk a Dunakanyar Látogatóközpont tervét. A Dunakanyar szívében, Dömösön épül fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park új látogatóközpontja. Ezzel egyrészt felzárkózunk a többi kilenc hazai nemzeti parkhoz, amelyek már méltó bemutatóhelyekkel rendelkeznek, másrészt azt a hiányt is pótoljuk, hogy a Dunakanyar kulturális értékei mellett a természeti kincsekről is tájékoztatást kapjanak a turisták. Úgy megközelíthetőség szempontjából, mint tájképileg sem lehetne ennél szebb és a nemzeti parkot jobban megtestesítő helyszínt találni, hiszen a terület déli oldalán a Visegrádi-hegység hegyei magasodnak, az északi oldalon pedig a Duna és a Börzsöny látképe tárul elénk.

A tervek szerint az egykori Bergmann Panzió felújítása után erdei iskola és turistaszállás kap helyet benne. A kert felső részén pedig új épület épül – itt kiállítás, konferenciaterem, foglalkoztató szobák, kávézó, Nemzeti Parki Termék védjegyes bolt várják majd a látogatókat. A látogatóközpont részét képezi még egy kenu- és bringakölcsönző is. A hegyoldalban található kilátóban pedig felújítás után a nemzeti park születését bemutató kiállítás és egy kávézó kap helyet. A 2 ha-os kertben tanösvény húzódik majd végig, aminek a nyomvonala a Duna vonalát követi. Az egyes állomások, a megfelelő helyen a Duna-menti nemzeti parkokat mutatják be. Ezzel a Dunakanyar Látogatóközpont részévé válik a Duna-menti védett területek szövetsége, a Danubeparks által létrehozott bemutatóhelyek hálózatának.

A látogatóközpont tervei elkészültek, engedélyezése folyamatban van, több mint 1 MRD Ft-os költségvetéséhez az Európai Uniótól igénylünk támogatást.

Szakmai kísérőrendezvény:

bioeuparks

 

 

 

10.00 – 15.00 „Biomasszából energiát fenntartható módon” címmel megosztjuk a BioEUParks projekt szakmai tapasztalatait. A képzés a látogatóközpont egyik funkcióját mintegy megelőlegezve a családi naphoz kapcsolódóan kerül megrendezésre.

A részvétel minden programunkon ingyenes.

Környezetbarát büfé
Mindenki hozza magával saját bögréjét!

Dunakanyar2_KZs DomosZF Selmeczi 2