Sok jó élménnyel zárult az idei Kicsik és Nagyik Csíkoshátú Vadmalac Természetfürkész Tábor a kismarosi Kismagosban!

0
432

A Magosfa Alapítvány és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület idén rendkívüli Csíkoshátú Vadmalac Tábort szervezett a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központban (Kismaros-Börzsönyliget): a gyerekek a nagymamáikkal együtt vehettek részt az egyhetes táborban.

1

A hőség ellenére a Kicsik és Nagyik is hősiesen közreműködtek a tábor apró-cseprő feladatainak ellátásában és a változatos programokban: együtt sütöttek, főztek, festettek növényi festékekkel, fontak, szőttek, Csíkoshátú vadmalacot varrtak, rajzoltak, menedéket építettek, vizsgálták a Csömöle-völgyi patak vizét, csillagászkodtak, túráztak, éltették a tábortüzet, énekeltek, saját költésű verseket és meséket mondtak, gyógynövényes játékot játszottak, mostak környezetbarát módon, az újrahasznosítás jegyében hajót építettek és madáretetőt készítettek, éjjeli lepkéket lestek, keresték az erdei állatok nyomait, strandoltak… de volt „ki mit tud” és túlélés-pantomin is. A tábor végén a csapatok az általuk választott tanulságos meséket színjáték formájában adták elő.

2

A tábor a Magosfa Alapítvány generációk közötti tanulást szorgalmazó programsorozatának részét képezi. Az Alapítvány tevékenységének célja, hogy alkalmat teremtsen az idősebb és fiatalabb generációknak, hogy találkozzanak és ismerkedhessenek egymással úgy, hogy mindegyikük számára fontos és hasznos dolgokról tanulnak mindeközben. A foglalkozások témái a természet, a környezet, a fenntarthatóság köréből kerülnek ki: egytől-egyig olyan témák, amelyekkel kapcsolatban sokat kaphatunk a múlttól, és sokat adhatunk a jövőnek. Az Alapítvány módszeréről „Generációk közötti tanulás a környezeti nevelésben – Kicsik és Nagyik” címmel foglalkozás-gyűjtemény is készült, amely a már kipróbált foglalkozások gyakorlatias leírását tartalmazza.

3

A tábor, valamint a kiadvány a Norvég Civil Támogatási Alap hozzájárulásával valósulhatott meg a “Kicsik és Nagyik” c. projekt keretében.

4