Szmog a Börzsönyben

0
491

Országosan előforduló gond télidőben a szmog, így felénk a Dunakanyarban is súlyos probléma helyenként. A Levegő Munkacsoport újabb méréssorozatával a fűtés légszennyezését kutatta a Börzsöny és a Pilis hegyei közt. Az eredmény megdöbbentő.

Mérésüket 2015. november 3-án, kedd délután 17 órakor a 864 méter magas Nagy Hideg-hegyen kezdték. Az alacsonyabb magasságú területek felett meghúzódó hidegpárna élesen elkülönült a felette található melegebb és szárazabb légtömegtől. E hidegpárna felett átlagosan 6628 részecske szennyezte a levegőt köbcentiméterenként. Igazán tiszta levegőnek az 1000 részecske/3cm tekinthető, azonban ilyen alacsony értéket a felszín közelében rendkívül ritkán lehet mérni, inkább nagy magasságban fordul elő ilyesmi.

Királyréten már az előzőnél valamivel magasabb értéket, 8670 részecskét mértek. Az igazán durva eredmény azonban ezután következett, Szokolyán. A cikk szerint a falu a mérés idején vastag füstködbe burkolódzott, nyilván a kémények fullasztó füstje ült meg a völgyben. A részecskeszámláló pedig 29395-ös átlagot mutatott. Vácon volt a következő mérés a Schuszter Konstantin téren, ahol átlagosan 21035 részecskét észlelt a műszer.

A Levegő Munkacsoport szerint a mérés legfőbb tanulsága, hogy a szilárd tüzelés a fűtési idényben időszakosan nagyobb légszennyezettséget tud okozni egy-egy településen, mint a fűtés és közlekedés együtt a fővárosban.

Ez a jelenség a szűk, hegyvidéki völgyekben, medencékben gyakorta előfordulhat, hiszen télen a hideg, leszálló levegő megrekedhet bennük, és így huzamosabb ideig ott marad a füst, meg az abban lévő szennyező részecskék. És ugye most csak a normál tüzelőanyagokról beszélünk, ezt a helyzetet drasztikusan ronthatja a teljes mértékben tilos avarégetés, vagy a gyakorlatilag bűncselekménynek tekinthető műanyagégetés.

A tiszta levegő az egyik legfőbb értéke ennek a vidéknek, tegyünk mindnyájan azért, hogy ez így is maradjon!

20452165_l-610x386