Lágerjárat 2016-2017

0
501

„…hogy többé ne legyünk kiskorúak, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek csalásától, tévútra csábító ravaszságától; hanem az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel a szeretetben..” (Pál Apostol levele az efezusiakhoz).

 

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre utazó vagonkiállítást rendezett a GULAG-GUPVI emlékév alkalmából. A Lágerjárat című kiállítás marhavagonból és egy mozdonyból álló szerelvény, amely annak állít emléket, hogy ilyen vagonokban szállították tömegével a Szovjetunióba málenkij robotra, a második világháborút követő háborús megtorlás során a civil lakosságot.

vagon

2016. február 24-én délután 15 óráig volt látható a vagonkiállítás a Nyugati pályaudvar 10. vágányán, majd innen a Vasúttörténeti parkba kerül, hogy aztán végigjárja azokat a helyszíneket, ahol azok a nagy gyűjtőtáborok voltak, ahol marhavagonokba rakták az elhurcoltakat.

Ilyen nagy gyűjtőtábor volt Kál-Kápolnán is, ahol a kismarosi-nagymarosi-zebegényi svábokat bevagonírozták. A vagonkiállítás Kál-Kápolnára is eljut majd, tesz egy nagy kört az országban, többek között érintve Miskolcot, Debrecent, Pécset, Székesfehérvárt, végül – a tervek szerint – 2017 februárjában Budaörsre fog megérkezni.

Az eredeti vagon, amelyben 30-35 embert bezsúfolva szállítottak, most kiállításnak ad helyet. Nem tárgyak, hanem filmkockák, túlélők visszaemlékezések, hozzátartozók emlékútjai elevenednek meg a látogató szeme előtt.

vonat
bűnös nép
800

A Lágerjárat Kismaros, Nagymaros, Zebegényből a Vasúttörténeti parkban látogatható, de remélhetőleg lesz mód arra is, hogy jövőre felénk kanyarodjon, hogy a jövő nemzedéke e módon is megemlékezhessen, arról a közel 600 férfiról és nőről, akik fiatalságuk több évét kényszermunkatáborban töltötték, távol családjuktól, és akik közül sokan, soha nem térhettek vissza szülőföldjükre.

vagon2
gulaggupvi

Néder Sarolta

A kiállítás rendezője: Pécsi Csaba részletek láthatóak: Dr. Havasi János, Bartók Csaba, valamint Pécsi Csaba és Havasi  Dániel filmjeiből. A kiállítás szervezője: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre; elnök: Matkovits-Kretz Eleonóra

Támogató: GULAG-GUPVI Emlékbizottság