A magyar kultúra napja

0
2602

A Kaláka

„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”. (Kányádi Sándor)

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú.

Tagjai: Becze Gábor: nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

kaláka

Nincs magyar gyerek, felnőtt, aki ne hallotta volna dalaikat, amelyeket régi és mai, magyar és más nemzetiségű költő versére szereztek, ezek száma kb. 1000. A „Magyar népmesék” világszerte bemutatott,legalább  száz epizódból álló sorozat, a „Magyar mondák”, a „Mesék Mátyás királyról” című filmek zenéit is ők jegyzik.

Elsősorban gyerekeknek szólnak koncertjeik, ahol a közönség  nemcsak hallgatója, hanem résztvevője is az előadásnak. Munkásságuk a magyar kultúra szerves része, koncertjeikkel eljutnak a világ minden pontjára. A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést kapott,

Az időjárásra való tekintettel most Kányádi Sándor egyik megzenésített versével köszöntjük az együttest, a költőt és a magyar kultúra napját.

http://egyszervolt.hu/dal/kalaka-betemetett-a-nagy-ho.html

Forrás: kalaka.hu