Koronakörkép – …és nálatok mi újság? 1. rész

0
985

Kedves Olvasók! Néhány volt tanítványom, kedves ismerősöm és barátom külföldön él. Megkérdeztem őket, hogy mi a helyzet náluk ebben a nem mindennapi helyzetben. Mindegyiküknek van, vagy volt köze Kismaroshoz. Levelüket velük egyeztetve ezúton teszem közzé, és várom további jelentkezők beszámolóit a világ bármely pontjáról!

A címlapképet a nagymarosi Döbrössy Krisztától kaptam, aki így kommentálta a felvételét:

Ez a fickó a pestis-doktor volt. Amikor 2009-ben kiállítással emlékeztem az 1709-es pestisjárvány 300 éves évfordulójára, Budapesten készíttettem ezt a ruházatot egy díszlettervezővel.  Sajnos jelenléte nagyon aktuális. Annyit hozzá kell tennem, hogy ilyen ruházatot az itáliai orvosok viseltek, bizonyíték nincs a marosi használatra. vgy

Zürich

Sok a beteg, tele vannak az intenzív osztályok, túlterheltek az orvosok. Bevetették az első vonalba a kadétiskolásokat és a nővértanoncokat, mondván : „tudták, mire jelentkeznek”. Mostanában azt tapasztalom, hogy a belföldi hírekben itt átvette a főszerepet a gazdaság megóvása   – téma.

Andris fiam a heti 6 vízilabdaedzését nagyon hiányolja, de valahogy a távoktatással semmi baja…Sokat dumálunk, filmet nézünk, én kertet kertelek az erkélyen. Lerágom a körmöm Anna lányomért, aki a frontvonalon dolgozik, egy Dublin melletti kórházban. Azon szurkolok, hogy kitartson a védőfelszerelésük. Az ő kórházában nincs még ultraintenzív páciens.

Nem tudom, mikor mehetek legközelebb haza, de nézem az otthoni híreket, és innen úgy tűnik, hogy otthon még kézben tartják a dolgokat.

Remélem a legjobbakat mindenkinek , a mielőbbi viszlát reményében!

Márti, – Svájc

Zürich  

…….

Gouda

Eddig meg jól vagyunk …
Ugye én voltam otthon nemrég, és átéltem, hogy mi van otthon.
A visszareppenés elég izgalmas volt. Minden zárva volt a reptéren , és félig üres repülővel  jöttünk, maszkban és kesztyűben . A taxiban nem lehetett bekapcsolni a biztonsági övet. Viszont a maszkot és a gumikesztyűt majdnem hogy megkövetelte a taxis, a gyerektől is!
Azóta már dolgozom Hollandiában, az egészségügyben ( házi gondozás ).

Szóval itt Hollandiában valójában csak a másfél méter távolságot kell betartani, és hogy otthon maradsz, ha teheted .
Viszont ugyanúgy minden zárva van, az éttermek is. .
Fodrászat , üzletek, játszóházak – bármi, ahol csoportosulnának az emberek.  Játszótéren még játszhatnak a gyerekek – egymással is. Ez az egy nincs megtiltva.
A szupermarketben kizárólag idősebbeknek kitalálták, hogy 1 órával előbb nyit ki, ( tehát 7-8 ig) hogy ők is nyugodtan be tudjanak vásárolni .   Ami érdekességképpen hozzáfűznék: az üzlet elé kitettek egy kézmosót: vásárlás előtt és után ajánlatos kezet mosni .Mindenhol műanyag függönyök lógnak, hogy vásárlás közben is betartsák a másfél méter távolságot az emberek, ezt jelölték a padlón is. A kasszánál dolgozók előtt is nagy fólia van, és csak kártyával (vagy telefonnal) szabad  fizetni, de kihelyeztek 4 db önkiszolgáló kasszát is. Semmi sem drágább, sőt több akciót is csinálnak az üzletekben.

A maszk és a kesztyű itt is hiánycikk.  Nekünk a munkahelyen van még gumikesztyű. Mivel mi csak idősebb emberekkel érintkezünk , és a másfél méter távolságot nem igazán lehet betartani ( szemcsepp , gyógyszeradás , és harisnya ) én minden ápoltnál felveszek egy gumikesztyűt az ajtóban. Elég sok beteg lemondta az ápolást, például akinek tüdőbetegsége van. Vagy akinek csak tusolásnál kell segíteni .
Ahol én dolgozom ( Gouda egy része) még nincs  fertőzött , de másik környéken van. Ott maszk, szemüveg ,kesztyű , és védőruha kötelező természetesen. Nekünk is fel kell készülnünk ;ha a kórházból kiengedtek egy gyógyult pácienst , azt mi gondozzuk.

Itt kísérleteznek is a  Corona elleni injekcióval, az influenza elleni vakcinával hasonlóan.

A korlátozások pedig (tegnap volt a tájékoztatás) április 28-ig tartanak egyelőre.

Anikó  – Hollandia

Folytatása következik!